uamk.cz (ÚAMK)
Cestování  |  17.09.2018 16:14:31

Nehoda o dovolené v zahraničí

Počet havárií i zdravotních problémů Čechů v cizině stále roste

Zhruba 100 Čechů každoročně zemře v zahraničí, samozřejmě nejvíce v letním období. Což souvisí jak s tím, že do nejnavštěvovanějších destinací – Chorvatsko, Itálie a Slovensko, jezdí s každým rokem až o 10 % více lidí. Většina tam míří automobily. Následkem jsou havárie. Současně Češi způsobí v zahraničí asi 3 800 škod souvisejících s dopravou a jejich počet meziročně roste rovněž asi o 10 %. To je varující.

Samozřejmě, že základní příčinou rostoucího počtu havárií a dalších událostí v cizině souvisí s růstem počtu Čechů, kteří míří na dovolenou do zahraničí. Protože je odborníky v cestovním ruchu avizováno, že letošní rok bude rekordním (odhad až 5,7 milionu lidí), je na místě varování odborníků ÚAMK. Letošní vysoké zatížení silnic především ve směru do trojice navštěvovaných Čechy zemí ještě více vzroste.

Kde nejčastěji bouráme? Na Slovensku. Zřejmě je to dáno tím, že s ohledem na společnou historii se žel i na silnicích chováme jako bychom byli „doma“. Tedy tak důsledně nedodržujeme předepsanou maximální rychlost, předjíždíme na nevhodných úsecích a podobně. Tady je třeba upozornit, že na Slovensku se čeští motoristé setkají s vyššími pokutami, a to bezmála za všechny přestupky, včetně telefonování za volantem, než jaké by je čekali v ČR.

Na druhém místě jsme často účastníky nehod v Rakousku. Jde o tranzitní zemi s velmi vysokým průjezdem vozidel po silnicích a zhruba s dvojnásobně hustou dálniční síti než máme my. Na třetím místě je Itálie, přece jen s jistou odchylkou chování řidičů především na vedlejších silnicích, ve městech. Pověstný jižanský temperament a velmi hustá doprava ve městech může cizincům dělat problémy.

Možná trochu překvapivě se z této čtyřky zemí nejméně nehod Čechům stane v Chorvatsku. Svůj kladný vliv na to má moderní a bezpečná dálniční síť po které jede drtivá většina českých motoristů k Jadranu. Obecně až 10 x bezpečnější dálnice přinášejí „ovoce“ v podobě nižšího počtu nehod.

Z druhé strany se nejvyšší počet úmrtí v zahraničí stane právě v Chorvatsku. Opět to má svoje logické vysvětlení. Z jedné strany jsou to ony dálnice, které jsou zásadně bezpečnější, ovšem když už se na ní stane nehoda ve vysoké dálniční rychlosti, jsou její následky tragičtější.

Druhým faktorem je nesporně koupaní v moří. To může sice vypadat v jednu minutu jako „ten tálinský rybník“, ale v druhé dosáhnou vlny metr i více. Nezkušenost s takovou situací přináší následky.

Třetím důvodem tragédií je samotné vysoké teplo v letních měsících na jadranském pobřeží. To vše je na místě brát v potaz a mít na paměti, aby se dovolená, ať už na cestě nebo na pláži, nezměnila v tragédii.

Jak uvádějí odborníci ÚAMK je také třeba mít na paměti, že každá nepříjemná situace v zahraničí – nehoda, zdravotní problémy, přijdou na mnohem více peněz, v průměru na 2 x více než v ČR. Proto je na místě jak dobrá asistence, jako například ta, kterou nabízí ÚAMK, tak pojištění zdravotních výloh.

ÚAMK přeje všem, aby jejich dovolená byla klidnou a spokojenou, bez jakýchkoliv problémů.

Asistenční služby pro motoristy, dopravní informace, dálniční kupóny, autoškoly, turistické informace, cestování.

ÚAMK je ryze českým poskytovatelem asistenčních služeb s největší tradicí v poskytování asistenčních služeb v České republice s přímým napojením na mezinárodní sítě prestižních automotoklubů sdružených v sítích FIA (Fédération Internationale de L´Automobile) a ARC Europe, prostřednictvím, kterých zajišťuje kvalitní asistenční služby kdekoliv v Evropě i ve světě.

Více na: www.uamk.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688