Vláda chce zjednodušit stavební řízení, škoda, že jsme na změnu zákona museli dlouho čekat

Jana Brožková, 14.9.2018
Zablokovaný stavební proces, na který poukazuji už velmi dlouho, konečně přiměl někoho zodpovědného k razantnímu kroku. Ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová nyní přišla s několika tezemi, které by mohly současné tristní situaci pomoci. Jí vedený resort prý navíc připravuje zcela nový stavební zákon. Po desítkách novelizací stávající normy je to dobrá zpráva.

Ministryně v podstatě převzala to, co jsem doporučil už před časem. Jako jednu z prvních změn totiž Dostálová avizuje takzvanou fikci souhlasu. Jde o to, že dotčený orgán by měl jasně danou lhůtu, během níž se musí ke stavebnímu záměru vyjádřit. To sice platí i nyní, ale protože nejsou stanoveny žádné sankce, úřad často vydání stanoviska oddaluje daleko za stanovenou lhůtu. Nově by se mělo za to, že pokud se v daném čase nevyjádřil, tak automaticky souhlasí.

Výrazným ulehčením, které uvítají hlavně malí stavebníci, by bylo odstranění povinnosti investora obíhat všechny možné úřady a získávat jejich povolení. I pro stavbu malého rodinného domku je nutné získat až osm desítek různých razítek. Podle aktuálního návrhu by si všechna stanoviska zajišťoval sám stavební úřad. I tuto změnu jsem dávno navrhoval, proto její uvedení v praxi vnímám jednoznačně pozitivně.

Ministerstvo by mělo také více tlačit na jednotlivé stavební úřady tak, aby stavebníkům spíše pomáhaly a nehledaly za každou cenu maličkosti, jak jejich záměr překazit. Tak to bohužel často funguje nyní, kdy i kvůli malichernému formálnímu pochybení smetou celý záměr a povolovací proces vrátí na samý začátek.

Jde zcela jistě o vykročení správným směrem. Jen doufám, že nejde pouze o předvolební populistické sliby, které se zavřením volebních místností vezmou za své. Odblokování současného stavu totiž potřebujeme my všichni. Nejde totiž jen o stavby tolik chybějících nových bytů, ale také například dopravní infrastruktury či veřejných budov.

 RNDr. Evžen Korec, CSc., Generální ředitel a předseda představenstva  EKOSPOL a. s.





Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba