Michal Dvořák (TradeCentrum)
Okénko investora  |  14.09.2018 06:53:24

Turecká centrální banka příjemně překvapila, vyhlídky však zůstávají nestabilní

Turecká centrální banka ve čtvrtek překvapila trh zvýšením 1-týdenní repo sazby o 625 bazických bodů. Střední očekávání mezi analytiky totiž bylo zvýšení o 325 bazických bodů na pozadí oznámení turecké centrální banky (CBRT) z 3. září, ve kterém uvedla, že "budou nutné kroky k zajištění cenové stability". Po oznámení byla škála očekávání široká, v pásmu od nulového navýšení, tedy ponechání v původní úrovni, až po nárůst o 725 bps.


Počáteční reakce trhu byla pozitivní pro tureckou liru – kurz USD / TRY klesl na 6,20 z 6,45, což znamená o 4 procenta silnější liru. Avšak měnový pár je stále výš o cca 9 % od zhroucení turecké měny a téměř o 40 % od začátku roku 2018.

Dokonce, i když je to krok správným směrem, krize liry není u konce. Důvěryhodnost turecké centrální banky již byla poškozena, a proto trhy stále potřebují silný důkaz, že CBRT může jednat nezávisle na vůli prezidenta Erdogana. Ten dnes mimo jiné prohlásil, že je třeba ukončit monetární operace na volném trhu, snížit úrokové sazby a vyjádřil nesouhlas se vztahem inflace a úrokové míry, respektive politikou centrální banky, která by měla úroky snížit. Současně však prohlásil, že TRCB dělá svá vlastní rozhodnutí, protože je nezávislá.


Turecká lira (TRY), respektive její reakce byla poměrně mírná, vezmeme-li v úvahu vysoké tempo navýšení sazby - o 625bp. TRY by mohla ve střednědobém i dlouhodobém horizontu dále oslabovat, a to nejen vlivem spekulativního kapitálu, ale v současné době i kvůli vnitřní nejistotě domácího trhu a nedůvěře mezinárodních investorů. Nedávná finanční turbulence totiž naznačuje, že turecká ekonomika by mohla čelit tvrdému dopadu, a to i přes prohlášení prezidenta Erdogana, že „převyšuje všechny rozvíjející se trhy“.

Korporace v Turecku se silně zadlužily v cizích měnách – obdoba hypotéční krizeMaďarsku, kde domácnosti financovaly své hypotéky švýcarskými franky - a kvůli zhroucení liry tak může dojít k narůstajícímu počtu firemních bankrotů a ataku bankovního sektoru, v důsledku pak domyšleno k přechodu od oficiálního platidla (liry) k devizovým ekvivalentům (např. USD, EUR) až po regionální měny či barterové směně.

Michal Dvořák

Je hlavním analytikem společnosti Tradecentrum. Od roku 2013 je rovněž výkonným ředitelem EFEKTA finance SE se specializací na Corporate finance a Supply Chain Management a Credit insurance. Od roku 2017 se podílí na tvorbě algoritmů pro vysokofrekvenční obchodování. Dříve pracoval v řízení rizik KUREG Úvěrové pojišťovny, ve Factoringu České spořitelny a v Leader Investments, kde byl dealerem na devizovém trhu.




Tradecentrum

Je licencovaným obchodníkem, který poskytuje investiční poradenství v řadě zemí světa a poskytuje globální přístup na trhy. Klienti mají možnost obchodovat širokou škálu finančních instrumentů.

To, co je dělá výjimečnými, je především profesionální a individuální přístup ke klientům, kteří jsou naší prioritou a nedílnou součástí naší společnosti.

TradeCentrum je registrovaná obchodní značka Goldenburg Group Limited, což je kyperská investiční firma (CIF) pod dohledem a regulací Kyperskou komisí pro burzy a cenné papíry (CySEC) s CIF Licencí číslo 242/14.

Více informací na: tradecentrum.com

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 15:01  Evropský průmysl zelené energie má problém: Společnosti se stěhují do USA Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )
Čt   9:26  Proč euro zlevňuje a americký dolar zdražuje? Mgr. Timur Barotov (BHS)
17.04.2024  Válečný scénář: Bude benzín za 45 Kč? Petr Lajsek (Purple Trading)




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688