Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  14.09.2018 06:03:56

Evropská ekonomika dál chladne, tu americkou to čeká příští rok, Čína si drží slušné tempo

Na finanční trhy v posledních týdnech doléhaly negativní tlaky z rozvíjejících se ekonomik, které pramenily jednak z utahování americké monetární politiky a také z procesu oddlužování čínské ekonomiky. K tomu se přidala vážná pochybení na straně ekonomické politiky v Turecku a Argentině. Známý investor a ekonom Gavyn Davies ze společnosti Fulcrum AM ovšem tvrdí, že globální růst zatím těmito faktory poškozen nebyl.

Růst ekonomické aktivity se v polovině roku dostal do mírného útlumu. Ovšem stále se podle Daviese pohyboval nad trendem, a „to může být důvodem, proč zůstaly ceny aktiv ve vyspělých zemích většinou imunní vůči turbulencím na rozvíjejících se trzích“. „Extrémně silný“ zůstává růst v USA, kde ekonomice mimo jiné pomáhá poptávková fiskální stimulace. Ta více než vyvažuje utahování finančních podmínek v americkém hospodářství, které je dáno zvyšováním sazeb centrální bankou. Během léta sice panovaly určité obavy, že Spojené státy slábnou. Ty se ale nyní ukazují jako liché a ekonomika se vrátila k tempu růstu kolem 3,5 %. Riziko recese je ze statistického hlediska minimální, „a to nejméně do poloviny příštího roku.“

EU roste letos znatelně pomaleji, i když modely společnosti Fulcrum stále ukazují, že se drží nad trendem. V eurozóně se objevují známky „normalizace růstu kolem 1,5 %“, což je znatelně pod vrcholem dosaženým v minulém roce. Ekonomická aktivita ve Velké Británii podle Daviese vykazuje překvapivou stabilitu ve světle obav z dopadů brexitu. Růst v Asii je „je také trochu lepší, než se čekalo“, a to zejména s ohledem na obavy z obchodních válek a čínský proces oddlužování. V Číně se podle modelů Fulcrumu růst usazuje na úrovni kolem 7 %.

Následující grafy ukazují současné projekce dalšího vývoje založené na modelech společnosti Fulcrum AM:


Modely konkrétně ukazují, že globální růst by měl v roce 2019 postupně ubírat na tempu, a to zejména kvůli vývoji ve Spojených státech. Podle Daviese jsou ale ekonomové ohledně vývoje v této zemi příliš skeptičtí. Mělo by tak dojít k mírnému posunu konsenzuálních očekávání směrem nahoru. Podobná je situace v Číně, kde se nyní růst nachází „vysoko nad oficiálním cílem vlády“. Modely Fulcrumu jsou ve srovnání s konsenzem naopak pesimističtější u eurozóny. Konkrétně to znamená, že její ekonomika by se měla vracet k trendu rychleji, než se obecně čeká.

Mezi hlavní rizika řadí investor „nepřátelsky se chovající Fed“, který by reagoval na velmi pozitivní vývoj ekonomické aktivity v USA a inflaci v případě, že by rostla překvapivě vysokým tempem. Taková překvapení jsou přitom podle Daviese příští rok dost možná, a Fed tak může být donucen zvýšit sazby více, než nyní trhy čekají. K tomuto riziku můžeme přiřadit zmíněné oddlužování čínské ekonomiky a obecně utahování finančních podmínek na rozvíjejících se trzích. A v neposlední řadě i hrozbu obchodních válek, která se zatím neprojevuje v průzkumech sentimentu, ale zjevná je již ve výsledcích výrobního sektoru. „Toxická kombinace těchto rizik by pak mohla odhalit slabá místa ve finančním systému, která tu zůstávají i deset let po pádu Lehman Brothers,“ uzavírá Davies.

Zdroj: Financial Times, Fulcrum AM

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

14.09. 11:15  politické slibotechny (Igor)
14.09. 10:08  U nás sa to už prejavuje (Rupert von Kratzmer)





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688