TNBiz (TN.cz)
14.09.2018 07:00:09

Nejen Florence. Nad oceány řádí šest obřích tropických bouří

Hurikán Florence, který má v příštích hodinách udeřit na východní pobřeží Spojených států, není jedinou tropickou bouří, na jejíž dopad se svět připravuje. Zatímco Florence klesla na hurikán 2. stupně, k Filipínám se řítí tajfun nejvyšší, tedy páté, kategorie! Kolem planety meteorologové sledují dokonce šest pojmenovaných tropických bouří.

Hurikán Florence, tropické bouře Helene a Isaac a subtropická bouře Joyce v Atlantiku, tropická deprese Olivia a super tajfun Mangkhut v Pacifiku. Tyto bouře teď nedávají spát nejen meteorologům, ale hlavně lidem v oblastech, na něž se řítí. Bouře se totiž pomalu posouvají směrem k pobřeží. Florence a Mangkhut mají potenciál zabíjet a napáchat obrovské škody.

Druhý jmenovaný, tajfun Mangkhut, na Filipínách známý také pod jménem Ompong, už zesílil na pátý, tedy nejvyšší, stupeň. Vítr dosahuje v nárazech rychlosti přes 285 km/h a bouře se přesouvá směrem k Filipínám, kde před ním utíkají tisíce lidí. 

V cestě mu ale stojí 10 milionů lidí. Souostroví by měl zasáhnout o víkendu, pak jeho ničivou sílu pocítí Čína a hlavně její hustě zalidněné pobřeží.

 

Nejničivější bouře, která zasáhla Filipíny, byl tajfun Haiyan, který v roce 2013 zabil 7 350 lidí. Mangkhut má podobně ničivou sílu. Míří na chudé rybářské vesnice, v nichž obyvatelé žijí v chatrčích. "Přinese zkázu. Oni budou ti nejvíce zasažení. I středně silné větry mohou zničit jejich domy," řekl agentuře AFP Dante Balao z místní civilní obrany.

 

Hurikán Helene se zformoval v Atlantiku a postupuje na sever. Dosáhl i síly hurikánu 2. stupně, postupně ale oslabil na tropickou bouři s větry o síle 150 km/h, v nárazech pak až 195 km/h. Bouře se posouvá směrem k Evropě a v příštím týdnu by měla zasáhnout pobřeží Irska. 

Irští meteorologové očekávají, že bouře výrazně ovlivní počasí. "Je tu velký stupeň nejistoty. Ale počasí by mělo být začátkem příštího týdne výrazně zasaženo," uvedli meteorologové podle listu Irish Times. V Irsku a Velké Británii by měli v noci z pondělí na úterý zažít silní vítr a prudké srážky.

 

Tropická bouře Isaac postupuje Karibikem směrem na západ. Ve čtvrtek odpoledne byla zhruba 75 kilometrů jihovýchodně od Dominiky. Maximální vítr dosahoval v nárazech 95 km/h. Bouře předtím dosahovala síly hurikánu 1. kategorie. Podle meteorologů by již neměla zesílit a naopak během pátku či soboty by se měla rozptýlit.

 

 

 

Poslední bouře, kterou v Atlantiku meteorologové sledují, je subtropická bouře Joyce. Ta se zformovala 11. září. Ve čtvrtek se pohybovala zhruba 1 570 km západně od Azor s větry v nárazech o síle 85 km/h a postupovala směrem k evropskému pobřeží.

 

 

Obyvatelé Havajských ostrovů, kde nedávno řádil hurikán Lane, se chystali na další tropickou bouři. Jejich směrem postupoval hurikán Olivia. Postupně ale bouře oslabila na tropickou depresi. Pohybovala se zhruba 500 km od Havaje.

 

Vzhledem k oslabení bouře zrušily úřady varování před hurikány. Ve středu se na 1 140 domácností v Honolulu ocitlo bez elektřiny. Policie varovala řidiče, aby zbytečně nevyjížděli, že silnice mohou být kvůli větru a dešti nebezpečné. Úřady varovali před bleskovými povodněmi, které mohou být potencionálně smrtící.

 

 

 

Amerika se chystá na úder hurikánu Florence. Bouře míří k pobřeží Severní a Jižní Karolíny a řádit by měla začít v pátek ráno. Na pobřeží muselo opustit své domovy zhruba milion obyvatel. Pět států kvůli hurikánu vyhlásilo stav nouze. Florence zeslábla ze 4. kategorie až na 2. stupeň.


TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty