TNBiz (TN.cz)
13.09.2018 00:32:07

Hurikán Florence bude jako "rána Mika Tysona", bojí se v USA

Na americké pobřeží se řítí jedna z nejhorších bouří za poslední roky, hurikán Florence. Už pět amerických států kvůli masivní bouři vyhlásilo evakuaci. Hurikán ve středu večer českého času dosahoval třetího stupně z pěti.

"Bude to, jako kdyby Mike Tyson udeřil pobřeží Karolín," popsal očekávaný dopad hurikánu člen vedení Federální agentury pro zvládání krize (FEMA) Jeff Byard. "Dnešek je posledním dobrým dnem na evakuaci," varoval Byard.

 

A jen Jižní Karolínu opustilo do středečního večera zhruba 300 tisíc lidí. Podle úřadů se z pobřeží Severní Karolíny, Jižní Karolíny a Virginie má evakuovat milion lidí. Podle Národního centra pro hurikány se bouře může stočit několika směry a v nejistotě žije přes 25 milionů lidí.

 

Evakuovány jsou i některé věznice. Potvrdila to severokarolínská správa věznic. Z bezpečnostních důvodů ale neupřesnila, kterých věznic se evakuace týká. Všichni vězni, kteří budou muset být přesunuti, budou mít nárok telefonicky se spojit s příbuznými.

 

Netradiční evakuaci zažili v Charlestonu v Jižní Karolíně. U místního letiště má totiž jeden z největších závodů americký Boeing. V úterý z letiště odstartovalo osm nejnovějších Boeingů 787 Dreamliner, které už jsou v letuschopném stavu, ale ještě nebyly doručeny zákazníkům. Boeing je přesunul do svých továren na západním pobřeží.

 

 

Už pět států vyhlásilo kvůli hurikánu stav nouze. K Marylandu, Severní a Jižní Karolíně a Virginii se ve středu večer připojila i Georgie. Její guvernér Nathan Deal vyhlásil stav nouze ve všech 159 okresech. "Hurikán se stáčí trochu na jih a zasáhne část skvělého státu Georgia. Buďte připraveni!" varoval na twitteru prezident Donald Trump.

 

 

 

Za "velké a zákeřné monstrum" označil Florence guvernér Severní Karolíny Roy Cooper. Varoval, že hurikán zasáhne všechny obyvatele. Bouře byla zhruba 800 kilometrů od pobřeží Jižní Karolíny. Podle meteorologů může bouře způsobit nejhorší škody za poslední desítky let.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty