Unikátní zvíře v Jihlavě: ani prase, ani jelen

babirusa sulaweská…ale vlastně oboje dohromady! Nevěříte? V tom případě vás velice rádi seznámíme se sympatickým a hlavně vzácným zástupcem čeledi prasatovitých – babirusou sulaweskou. „Samotné slovo babirusa je sloučeninou dvou indonéských slov babi, což znamená prase, a rusa, což je jelen. Babirusa tak v překladu znamená doslova prasojelen,“ objasňuje význam slova Ing. Jan Vašák, ředitel Zoologické zahrady Jihlava, jediné Zoo, která v České republice babirusy chová, a pokračuje: „Babirusu spolehlivě poznáte podle nápadně velkých špičáků, které dospělým samcům vyrůstají z tlamy a stáčejí se jim v mohutných obloucích nad hlavou. Horní špičáky pak dokonce prorůstají lebku. Oproti tomu samicím tato ozdoba chybí a zuby mají ukryté v tlamě.“

 

Ve volné přírodě žijí tato unikátní prasata na části indonéského ostrova Sulawesi v tropických deštných lesích. A protože se jejich kácení nedaří zastavit, jsou babirusy stále vzácnější, a to nejen v přírodě.„I v zoo na babirusu jen tak nenarazíte – v rámci Evropy se totiž kromě naší zahrady chovají už jen ve čtyřech zahraničních,“ dodává Ing. Jan Vašák. V Jihlavě se však babirusám líbí, letos v dubnu se jejich řady rozrostly o nového, v pořadí už pátého člena.

Tak se přijďte podívat, jihlavská babirusí rodinka se těší na vaši návštěvu!

•••

Zoo Jihlava je nejnavštěvovanějším turistickým cílem krajského města Jihlava i celého kraje Vysočina. Její kořeny sahají do 50. let minulého století, kdy v Jihlavě vznikl první zookoutek. Ten se časem rozrostl natolik, že v roce 1982 získal statut zoologické zahrady, která je dnes domovem pro přibližně 250 druhů živočichů v počtu téměř 1 300 jedinců. Zoo Jihlava je koncipována jako zoo pěti kontinentů, což znamená, že živočichové jsou chováni v expozičních celcích podle místa jejich přirozeného výskytu. Specializací jihlavské Zoo je především chov malých i velkých kočkovitých šelem, plazů a primátů. V posledních letech dostala Zoo zcela novou tvář díky výstavbě mnoha nových pavilonů a atraktivních expozic.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky