Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  12.09.2018 09:19:15

ČEZ investoval do francouzské firmy Cosmo Tech (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Daniela Pešková, ředitelka pobočkové sítě a distribuce České spořitelny, komentuje možný záměr na neúročení zůstatků na běžných účtech.

ČEZ zainvestoval skrze svůj investiční fond Inven Capital do francouzské společnosti Cosmo Tech.

Evropské akcie budou po otevření trhů teprve hledat svůj směr.

Dnešku budou dominovat spíše geopolitická témata. V Evropském parlamentu přednese J. C. Juncker zprávu o stavu EU. Dotknout se v ní může migrační politiky či postoje EU k protekcionistické politice Spojených států. Červencová průmyslová produkce za celou eurozónu dnes nepotěší dalším propadem. Ze Spojených států dnes nejsou očekávány žádné významnější ekonomické zprávy.

Včera odpoledne jsme vydali novou analýzu pojišťovny VIG s nákupním doporučením a cílovou cenou 27 EUR za akcii. Více informací naleznete na http://bit.ly/VIG_1809upd.

Obchodování na zámořských trzích

Americký akciový trh uzavřel úterní obchodování v ziscích. Pomohlo tomu mimo jiné i prohlášení amerického prezidenta Donalda Trumpa o průběhu obchodních jednání mezi Spojenými státy a Kanadou. Ty Trump zhodnotil pozitivně a dodal, že Kanada je připravena uzavřít dohodu, která plně nahradí stávající NAFTA. Průmyslový Dow Jones a S&P 500  shodně posílily o 0,4 %. Technologický Nasdaq vzrostl o 0,6 %. Nejlépe se vedlo telekomunikačním firmám (+1,1 %) a energetickým společnostem (+1 %). Na opačné straně se s mírnějšími ztrátami kolem 0,4 % pohybovali výrobci nezbytného zboží či síťová odvětví.

Trhy v asijsko-pacifickém regionu uzavírají dnešní obchodování spíše ve ztrátách. Ty se pohybují až do 0,7 %. Menší zisky do 0,3 % si připisují například Indonésie či Indie. V rámci japonského indexu Nikkei 225, který oslabuje o 0,3 %, nejvíce propadají technologické firmy, a to o 2,3 %. Protipólem jim jsou telekomunikační společnosti se ziskem 2,5 %.

Erste Group

V dnešním vydání deníku E15 je rozhovor s Danielou Peškovou, ředitelkou pobočkové sítě a distribuce České spořitelny. Uvádí, že ČS má v rámci svého nového internetového bankovnictví George vlastní platební systém. Současně je však ale plánovaná spolupráce s Apple Pay, kde by ČS chtěla být bankou, která s touto možností plateb přijde v první vlně již koncem tohoto roku či počátkem příštího. Zajímavý je také pohled na úročení úspor na běžných účtech. Pešková uvádí, že na českém trhu je peněz značné množství a je dle ní otázkou „jestli vůbec někdy na běžných účtech budeme zvedat sazby. Spíš se budeme snažit, aby klienti dávali peníze do investic“. Tento krok by mohl vést k nárůstu výnosů z poplatků do investičních nástrojů a současně omezení nákladů za úročení klientských vkladů. Tedy celkově ke zlepšení ziskovosti banky.

ČEZ

Inven Capital, investiční fond energetické skupiny ČEZ hledající příležitosti v oblasti nové energetiky, získal podíl ve francouzské společnosti Cosmo Tech. Jedná se o první novou investici v rámci společného projektu s Evropskou investiční bankou. Celkově jde již o sedmou investici fondu do oblasti tzv. nové energetiky. Společnost Cosmo Tech z Lyonu se specializuje na vývoj softwarové platformy pro optimalizaci rozhodování v rámci řešení kritické infrastruktury a procesů. Řešení kombinující lidskou a umělou inteligenci dokáže nabízet variantní pohledy na budoucí vývoj komplexních prostředí a zrychluje rozhodovací procesy ve firmách. Hodnota investice, ani výše získaného podílu nebyla v tiskové zprávě ČEZ uvedena.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688