Patria (Patria Finance)
Investice  |  12.09.2018 08:49:16, aktualizováno 15.09.2018 09:03:55

Rusnok: Zvýšení sazeb v září je mi blízké, letos může přijít ještě jedno


Na vysoké obrátky šlapající česká ekonomika ukazuje na další zvýšení úrokových sazeb již tento měsíc a letos možná ještě jedno, uvedl v rozhovoru pro Reuters guvernér České národní banky (ČNB) Jiří Rusnok.

ČNB zvedla sazby také na dvou předchozích měnových zasedáních. Od loňského srpna tak zvýšila hlavní repo sazbu celkem v pěti krocích na současných 1,25 procenta. Investoři přitom vidí více než 70procentní pravděpodobnost, že tak bankovní rada na svém příštím jednání 26.září učiní znovu.

Poslední údaje z ekonomiky tento názor jen podtrhují. Ekonomika expanduje nad odhady, mzdy rostou nejvyšším tempem za 15 let a inflace se udržela nad cílem ČNB v každém vyjma tří měsíců letošního roku.

Rusnok agentuře Reuters řekl, že na jednání rady koncem září očekává "velice vážnou" debatu o možném zvýšení sazeb a že tento krok se mu zdá jako silný předpoklad. "Za sebe říkám, že je mi to v tuto chvíli dost blízké, protože se mi jeví, že tím nemůžeme nic pokazit, že riziko nějakého unáhleného nebo neuváženého chování je minimální," řekl guvernér v rozhovoru, který se uskutečnil v úterý.

"Nebráním se samozřejmě argumentům, které mohou zaznít a mohou říkat 'Nespěchejme, nic se neděje, počkejme, uvidíme'," řekl Rusnok. "Ale já tam těch protiargumentů vidím málo nebo je vidím jako dosti slabé," dodal.

Silnou ekonomikou poháněný růst cen nemovitostí v Česku patří mezi nejrychlejší Evropské unii a míra nezaměstnanosti je nejnižší ze všech států bloku.

Rusnok řekl, že "ekonomika dál jede na poměrně vysoké obrátky". Děje se tak v době, kdy koruna čelí tlaku na výprodeje na rozvíjejících se trzích, který naposledy vedl k propadu turecké liry.

ČNB původně počítala s tím, že jí silná koruna pomůže držet na uzdě inflaci a přispěje ke zpřísňování měnových podmínek. V srpnové čtvrtletní prognóze však revidovala výhled vývoje kurzu koruny ke slabším hodnotám a nyní očekává, že česká měna zůstane pod tlakem, než začne v příštím roce opět zpevňovat.

Tento krok tak naznačil strmější trajektorii zvyšování sazeb v letošním roce a Rusnok v rozhovoru řekl, že tato prognóza "stojí pořád pevně na nohou" a s ní i předpoklad ještě dvojího utažení sazeb do konce roku, které označil za "silný scénář". "Může to ještě do konce roku být dvakrát, nebo relativně brzy v následujícím období." Dodal však, že dvě zvýšení jsou podle něj maximum, které lze do konce roku očekávat, neboť situace není tak urgentní, aby banka musela zvýšit sazby vícekrát nebo výrazněji.

Hlavní neznámou pro centrální banku zůstává kurz koruny. Ta se v úterý obchodovala poblíž 25,65 za euro. Aktuální prognóza ČNB počítá s průměrným kurzem 25,80 za euro ve třetím čtvrtletí a s mírným zpevněním na 25,30 ve čtvrtém kvartále. V prvním čtvrtletí příštího roku by koruna měla podle předpokladu ČNB posílit na 24,80 za euro.

"My si myslíme, že to odezní. Samozřejmě nikdo neví, jak rychle to odezní, to je velká neznámá," řekl Rusnok.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688