TNBiz (TN.cz)
Ze světa  |  12.09.2018 08:53:50

Moment, který navždy změnil svět. Od útoků na USA uplynulo 17 let


Výročí nejhorších teroristických útoků v historii Spojených států si dnes Američané připomněli na několika vzpomínkových akcích. Do míst, kam se unesená letadla zřítila, dnes dorazili také prezident Donald Trump, viceprezident Mike Pence nebo ministr obrany James Mattis.

Na tyto záběry Amerika ani celý svět nejspíš nikdy nezapomenou. Dopravní letadlo unesené skupinou teroristů pod vedením Muhammada Atty narazilo v plné rychlosti do budovy Světového obchodního centra. Jeden z hlavních symbolů New Yorku se zřítil k zemi.

 

Pod tunami betonu zemřely stovky lidí. Ti, kteří měli větší štěstí, vyběhli do ulic - pokrytí nánosy prachu.

 

Teroristé napojení na Al-Káidu během dvaceti minut poslali k zemi severní i jižní věž slavných dvojčat. O půl hodiny později narazilo třetí letadlo do sídla ministerstva obrany - Pentagonu. V tu chvíli už bylo jasné, že Spojené státy americké čelily bezprecedentnímu teroristickému útoku. Tehdejší prezident George Bush promluvil k národu a sliboval islámským radikálům v Afghánistánu tvrdou odvetu.

 

"Dnes, drazí spoluobčané, se naše svoboda stala terčem série promyšlených a smrtících teroristických činů. Tisíce životů bylo náhle ukončeno," řekl po útocích George Bush.

 

 

 

Smutný milník v novodobé historii země si Američané po 17 letech od tragédie připomněli na vzpomínkových akcích. Jedna z nich se konala i u národního památníku v New Yorku vystavěnému na počest všech 2 977 obětí teroristických útoků.

 

Piety se zúčastnil i prezident Donald Trump. Ten spolu s první dámou Melanií vyrazil do Shanksville v Pensylvánii, kam se po souboji mezi pasažéry a teroristy zřítilo čtvrté unesené letadlo mířící nejspíš na Bílý dům ve Washingtonu. Bez jejich odvahy by nejspíš počty obětí byly mnohem vyšší.

 

 

 

"Jsme zde, abychom slavnostně vzdali hold čtyřiceti cestujícím a členům posádky letu 93, kteří povstali, bojovali proto svému nepříteli, převzali kontrolu nad svým osudem a změnili běh historie," uvedl na pietní akci Donald Trump.

 

V rámci vzpomínkových akcí byla v sobotu slavnostně otevřena stanice metra Cortlandt, kterou 11. září 2001 zasypaly trosky dvojčat.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688