Patria (Patria Finance)
Investice  |  11.09.2018 11:53:48

Argumenty rozumného ultrabýka - co když Trumpova opatření globální prosperitu zvýší?


Známý investor a ekonom Ed Yardeni se již delší dobu řadí mezi akciové býky a jedním ze svých posledních příspěvků na svůj široce sledovaný blog to jen potvrzuje. „Co když Trumpova obchodní válka nakonec povede k větší globální prosperitě a méně protekcionismu? Co když Trumpova deregulace vyvolá v korporátním sektoru vlnu pozitivního sentimentu, a to zejména u menších firem, na které regulace doléhala více než na ty velké? Co když se pracovní místa skutečně začnou vracet zpět do USA? Yardeni klade více podobných otázek a věnuje se i tomu, jak pravděpodobné jsou optimistické odpovědi na ně.

Ohledně Trumpovy obchodní války investor tvrdí, že americký prezident nejdříve ekonomice pomohl deregulací a snižováním daní a pak se vydal na tažení na pole mezinárodního obchodu. „Domnívá se, že Spojené státy budou díky své síle schopny jeho války vyhrát bez velké bolesti. Akciový trh doposud tento postoj sdílí a zdá se, že investoři rozhodně nezatracují možnost, že vše nakonec skončí menším protekcionismem a větší globální prosperitou. Já s touto prognózou souhlasím,“ píše Yardeni. Podle jeho názoru Trump používá cla jen jako taktický nástroj, kterým chce dosáhnout zmíněného cíle.

Investor pak poukazuje na to, že akcie menších společností si po posledních prezidentských volbách vedou lépe než akcie firem velkých. Podle některých názorů je příčinou menší exponovanost tohoto sektoru na obchodní války, než je tomu u velkých korporací. Yardeni se ovšem domnívá, že menším společnostem může více pomáhat daňová reforma a v neposlední řadě i deregulace. „Koneckonců regulaci někdy prosazují velké firmy, aby poškodily menší konkurenci,“ upozorňuje investor.

 „Dlouhodobě říkám, že pracovní místa nevytváří vláda, dělají to firmy a zejména ty malé. Vláda může tento proces ulehčit nebo jej ztížit, Trumpova politika v tomto smyslu jednoznačně pomáhá,“ míní Yardeni a dodává, že je skutečně možné, že „pracovní místa se začnou vracet do USA“. Pozitivně pak vnímá i možnost, že „zrychlující se tempo technologických inovací, které ničí staré podnikatelské modely, drží inflaci na uzdě a zvyšuje produktivitu“. Tomuto procesu by mohl napomoci i rostoucí nedostatek pracovníků, který bude firmy nutit k investicím umožňujícím nahrazování práce stroji a technologiemi.

Vedle uvedeného je i možné, že růst počtu fondů zaměřených na problematická aktiva vytváří v ekonomice a na trzích potřebný polštář a tlumí finanční šoky. „Pokud jste právě mrkli, mohli jste propásnout minirecesi roku 2015. Nešlo o skutečný pokles ekonomické aktivity, ale o růstovou recesi. Úvěrové trhy ji správně předpověděly, protože se zvyšovaly rizikové spready. Příčinou byl kolaps komoditních trhů a zejména cen ropy. U komoditních firem došlo k zamrznutí nabídky úvěrů, ale vše skončilo pozoruhodně rychle bez jakékoliv nákazy. Příčinou jsou právě zmíněné fondy. Ty totiž začaly nakupovat nekvalitní pohledávky, restrukturalizovat rozvahy společností a převádět dluh na akcie,“ píše investor.

Pravděpodobnost ekonomického propadu pak podle Yardeniho může snižovat i to, že nedojde k předchozímu poptávkovému boomu a příčinou jsou změny v chování spotřebitelů. Konkrétně je totiž možné, že mileniáni zůstanou „spotřebními minimalisty“. A těmi se postupně stane i generace baby boomu, protože od ní odchází její potomci a ona se tak stěhuje do menších bytů a domů a svou spotřebu omezuje.

Zdroj: Blog Eda Yardeniho

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688