Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  11.09.2018 08:04:39

Česká inflace a nezaměstnanost potvrzují nutnost zvyšovat sazby (Ranní zpráva z finančního trhu)

Ve světle geopolitických nejistot a jejich odrazu na finančních trzích index očekávání německých investorů ZEW dále klesne. Růst reálné německé ekonomiky ale zůstává robustní, situace na trhu práce se dále zlepšuje. To platí pro celý region. Sílící mzdové tlaky podporují inflaci, jak ukázala včerejší česká data. Dnešní čísla z Maďarska obrázek potvrdí. I když meziroční dynamika mírně klesne, zůstane inflaceMaďarsku blízko pětiletého maxima.

ZEW zřejmě zamíří dále dolů

Němečtí finanční investoři zřejmě zesílí své obavy a ZEW index zaznamená další pokles. Negativně investoři vnímají turbulence na trzích rozvíjejících se zemí i pokračující obchodní válku mezi USA a jejich obchodními partnery. Na straně druhé je ale růst německé ekonomiky dostatečně robustní, situace na trhu práce se nadále zlepšuje a fiskál má v případě potřeby prostor ekonomiku podpořit.

Euro na úvod týdne úspěšné

Společné evropské měně se první pracovní den tohoto týdne vůči americkému dolaru dařilo, když si polepšila o téměř půl procenta. Ještě ráno se kurz nacházel pod 1,155 USD/EUR, během amerického obchodování se usadil již nad 1,160 USD/EUR. Euro profitovalo z mírného padnutí rizikové averze na trzích. Pomohla víkendová zpráva z Itálie, že tamní ministr financí si uvědomuje nutnost snižovat zadlužení země. Povzbudivý výrok pak přišel i z konference ve Slovinsku, kde B. Barnier z Evropské komise uvedl, že uzavření dohod ohledně brexitu během nadcházejících šesti týdnů je realistické.

Maďarská inflace se v červenci vyšplhala na pětileté maximum 3,4 %. Srpen sice bude znamenat mírný pokles na 3,3 %, což nic nemělní na faktu, že inflační tlaky nabírají na síle. Nicméně změnu v nastavení měnové politiky maďarské centrální banky rozhodně očekávat nelze, přestože se inflace nachází nad 3% cílem.

Očekávané zvýšení sazeb podporuje českou měnu

Vstup do nového týdne se české koruně vydařil. Zatímco polský zlotý i maďarský forint včera vůči euru de facto stagnovaly, tuzemská měna si zhruba o čtvrt procenta polepšila.  Po téměř čtyřech týdnech se koruně podařilo zdolat hladinu 25,70 CZK/EUR, když se na mezibankovním trhu krátce dostala dokonce pod 25,65 CZK/EUR.

České koruně pomohla ranní data inflace a nezaměstnanosti, která potvrdila správnost očekávání, že ČNB na svém zasedání koncem září opět přistoupí ke zvýšení úrokových sazeb. Srpnová inflace překonala tržní očekáváním. Meziroční růst spotřebitelských cen zrychlil z červencových 2,3 % na 2,5 % a je tak pouze desetinu procentního bodu pod prognózou ČNB. Podstatné ale je, že na 2,5 % y/y se podle nás drží jádrová složka inflace. To v kombinaci s robustním vývojem mezd za Q2 18 a stále neposilující korunou znamená, že ČNB by měla konat podle své prognózy a sazby na dalším zasedání skutečně zvýšit. Včerejší data ze srpnového trhu práce potvrdila jeho napjatost. Více k těmto statistikám naleznete v komentáři zde: http://bit.ly/2oWDr2d.

Autor: Jan Vejmělek

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688