Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
10.09.2018 17:07:57

Nový týden horký, fronta promluví do počasí v pátek

 

Nezvykle vysoké teploty budou doprovázet počasí v novém týdnu. Nejnižší polohy mohou čekat tropickou třicítku. Počasí bude suché beze srážek. Studená fronta od severozápadu by se měla prosadit v pátek. Na víkend by přinesla ochlazení, které ale nebude nijak drastické. Výhledy navíc naznačují, že bude i další týden opět horký na poměry září. Vzestup průměrných teplot je opravdu dramatický. Rok 2018 bude s nejvyšší pravděpodobností nejteplejší v historii měření. Zářijové babí léto dříve znamenalo 23°C, nyní bude průměr odpoledních maxim nejčastěji kolem 27°C. Vysoký rozdíl je v teplotě mezi ranními minimy a odpoledními maximy, jak se prodloužily noci. V předpovědi opět zásadně chybí srážky. Kromě fronty v pátek, případně sobotu, nemá prakticky spadnout ani kapka.

V úterý bude oblačno, postupně skoro jasno, polojasno. Teploty 23 až 27°C. Ve středu bude jasno, skoro jasno. Teploty 26 až 30°C. Ve čtvrtek bude skoro jasno, polojasno, postupně přechodně oblačno, ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 25 až 29°C. V pátek bude na programu studená fronta. Od západu místy přeháňky a bouřky, místy také déšť. Teploty 24 až 28°C, se srážkami ochlazení. O víkendu by se pak teploty měly snížit na 19 až 23°C. V dalším týdnu se zase výrazně oteplí podle stávajících předpokladů.

Počasí je to skutečné pěkné na prodloužení léta. Bohužel zcela výrazně chybí voda v Ústeckém a Královéhradeckém kraji. Odtok řeky Labe z pohádkové přehrady Les Království je nadále nejnižší v historii. Místy chybí až 300 mm srážek za tento rok. Kromě výletů po naší zemi se klidně můžete vydat v průběhu září k moři. Teploty jsou nadprůměrné i ve Středomoří a jednotlivá moře jsou vyhřátá nad obvyklé poměry. Sezóna dovolených u moře se tak prodlužuje. Zásadní ochlazení se ani ve střední Evropě prozatím nečeká.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty