Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  07.09.2018 08:28:53

Průzkum: Američané mění přístup k facebooku, hlavně ti mladší


Téměř tři čtvrtiny dospělých uživatelů facebooku ve Spojených státech od loňského léta učinily nějaký krok, který pozměnil jejich vztah s největší sociální sítí světa. Například 26 procent z nich si vymazalo aplikaci pro její používání z mobilního telefonu. Zjistil to výzkumný ústav Pew Research Center, když se v květnu a červnu ptal na chování Američanů v předchozích dvanácti měsících. Průzkum také naznačuje, že většina lidí plně nerozumí selekci obsahu, který se jim po přihlášení do facebooku zobrazuje.

Studie reaguje na vývoj, jakým byla například kauza poradenské společnosti Cambridge Analytica, která odhalila nedostatky v zabezpečení osobních údajů uživatelů. Středeční zveřejnění výsledků studie přichází za sílící debaty kolem moci velkých internetových společností a systému, jakým lidem podsouvají obsah.

Pew Research Center například zjistil, že "velká většina" příznivců republikánské strany se domnívá, že sociální média cenzurují politická sdělení, která považují za nevhodná. Přesto je prý na facebooku de facto stejný podíl republikánů jako demokratů. Mezi republikány také nebyl větší podíl těch, kteří si v posledním roce smazali aplikaci facebooku nebo si od něj dali pauzu.

Pravděpodobnost těchto opatření naopak narůstala s klesajícím věkem uživatelů. Ve věkové kategorii od 18 do 29 let uvedlo 44 procent dotázaných, že si smazali aplikaci a 47 procent na několik týdnů nebo déle přestalo svůj účet sledovat. Nastavení soukromí si údajně změnilo 64 procenta mladých, zatímco mezi lidmi od 50 do 64 let tento krok uvedla necelá polovina, u těch starších jen 33 procent respondentů. Alespoň jeden ze tří zmíněných kroků podle svých slov učinilo 74 uživatelů napříč věkovými kategoriemi.

"Když dostali otázku, zda rozumí tomu, proč jsou na jejich hlavní stránce některé příspěvky a ne jiné, zhruba polovina (53 procent) dospělých Američanů používajících facebook odpověděla, že nerozumí, přičemž 20 procent vypovědělo, že výběru nerozumí vůbec," napsali dále autoři průzkumu.

Facebook přitom podle Pew Research Center používá výrazná většina dospělých v USA a pro většinu uživatelů je zase sociální síť zdrojem zpráv. V roce 2017 uvedlo 67 procent lidí starších 18 let, že se prostřednictvím sociálních sítí dostávají ke zprávám. Ve skupině od 18 do 49 let to bylo 78 procent dotázaných.

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688