Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  06.09.2018 16:01:55

PFNonwovens míří do regionálního indexu, Unipetrol ven. Avast vstoupí do indexu FTSE 250

Petrochemická společnost Unipetrol vypadne z regionálního akciového indexu CECE, naopak PFNonwovens se stane jeho součástí. Do britského burzovního indexu FTSE 250 zamíří původem česká softwarová společnost Avast. Ukazují to pravidelné aktualizace indexů. Akciím může takový krok pomoci, upozorňuje analytik Patria Finance Martin Cakl.

Klíčový regionální index CECE je významný především pro institucionální investory. Výrobce netkaných textilií PFNonwovens do něj bude zařazen s free float faktorem 0,2 (free float faktor reprezentuje poměr tržní kapitalizace volně obchodovatelných akcií, které nejsou vlastněny strategickým vlastníkem). Unipetrol, jehož valná hromada na konci srpna schválila vytěsnění menšinových akcionářů, z něj naopak vypadne, stejně jako polská obuvnická společnost CCC a uhelná společnost Jastrzębska Spółka Węglowa (JSW). A ještě jedna tuzemská stopa: U mediální skupiny CETV, obchodované na pražské burze, došlo k úpravě free float faktoru na nový údaj 0,4.

Zdroj: Wiener Boerse

Avast mezitím míří do indexu FTSE 250, který čítá zahrnuje 250 firem s největší tržní kapitalizací obchodovaných na londýnské akciové burze London Stock Exchange, které ale nejsou součástí indexu blue-chips FTSE 100.

Zdroj: FTSE Russell

„Zařazení do indexů, především těch větších, je pro akcie obecně pozitivní. A to především z důvodu, že spousta fondů indexy trackuje, čili všechny zařazené akcie musí nakoupit,“ upozorňuje analytik Patria Finance Martin Cakl. To znamená větší poptávku, tedy růst ceny daného titulu, připomíná také.

Všechny výše uvedené změny plynoucí z nejnovějších kvartálních revizí budou provedeny v pátek 21. září po zavření trhu. Účinnosti nabydou v pondělí 24. září. Index FTSE 100 zůstal v rámci zářijové kvartální aktualizace beze změn.

Spekulace, které potápějí KB

V kuloárech se spekuluje ještě o jedné změně, totiž o možném vyřazení Komerční banky a ČEZ z indexu Euro STOXX 600. Protivahou takového kroku by mohlo být zařazení Polska do kategorie vyspělých trhů a potenciální zařazení polských firem s velkou tržní kapitalizací, poznamenává analytik Patrie Ondřej Martínek. Právě tyto spekulace v posledních dnech podle něj stahují akcie Komerční banky dolů.

Akcie Komerční banky dnes na pražské burze klesají. ČEZ si po včerejším propadu spravuje chuť.

Výsledek kvartální rebalance by měl být znám během září. Analytici banky Société Générale na základě cen akcií z 31. srpna vypočítali, že benchmark akciový index by mohl doznat až 22 změn: Z „Poláků“ by do něj mohli vstoupit PKO, PKN Orlen, Bank Pekao, CD Projekt nebo Bank Zachodni WBK. No a ČEZ s KB by prý mohly vypadnout, stejně jako Altice Europe, Dixons Carphone nebo Fresnillo, vypočítali také analytici.

Commerzbank už ví...

Příklad poklesu akcií po vyřazení ze sledovaného indexu jsme mohli pozorovat dnes v Německu. Akcie společnosti Commerzbank, které byly vyřazeny z německého blue-chip indexu DAX , reagují v sysému Xetra více než 1% poklesem. Očekávané bylo nedávné vyčlenění největší německé banky Deutsche Bank z burzovního indexu EuroStoxx 50. Její akcie, které letos spadly zatím o 38 %, si vyřazení oznámeného tento týden příliš nevšimly.

Zdroje: FTSE Russell, Wiener Börse, www.stoxx.com, Bloomberg, Patria.cz

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)

Přečtěte si také:

05.06.2021Převážení indexů FTSE. Avast má na kahánku Research (Česká spořitelna)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688