Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  06.09.2018 11:29:57

Průmysl ani stavebnictví dobrá nálada neopouští (Analýzy makroindikátorů)

Průmyslová produkce si v červenci udržela svůj optimismus i dobré meziroční tempo. Statistiky ukázaly, že nové zakázky českým průmyslníkům nechybí. Největším problémem tak zůstávají omezené kapacity. Dobrá nálada neopouští ani stavebnictví, které třetí čtvrtletí začalo ve velkém stylu. Naopak zahraniční obchod, který od začátku roku vykazuje horší bilanci než minulý rok, skončil v červenci poprvé v deficitu.

Průmyslová výroba si v červenci užila závodní dovolenou

Statistikou průmyslové výroby v červenci zamíchaly celozávodní dovolené ve velkých podnicích napříč celou republikou, které firmy využily k pravidelné roční kontrole strojů a jejich údržbě. V meziměsíčním vyjádření po sezónním očištění průmyslová výroba klesla podle ČSÚ o 1,8 %. Ve srovnání s loňským červencem, který byl dovolenkový pro většinu závodů, vzrostla o slušných 10,3 %. Po očištění o kalendářní efekty, kdy letošní červenec měl o jeden pracovní den více než loni, vzrostla průmyslová produkce o 6,7 % y/y. K meziročnímu růstu průmyslové výroby přispěla všechna odvětví, nejvíce však výroba kovových konstrukcí, automobilů a ostatních dopravních prostředků.

Červnová statistika potvrdila, že nálada v průmyslu je stále optimistická. Předstihové indikátory zůstávají v okolí svých nejvyšších hodnot a tak je pravděpodobné, že se průmyslu bude dařit i nadále. Největší překážkou sice zůstává nedostatek pracovníků, ale díky přílivu absolventů v letních měsících se firmám dařilo volná pracovní místa zaplňovat. Problém je i růst nákladů, a to jak na zaměstnance, kterým rostou mzdy raketovým tempem, tak i zvyšující se ceny vstupních surovin a výrobků.

Producenti narážejí na své výrobní možnosti, což jim znesnadňuje plnit své zakázky. Ty vzrostly o 11,2 %, přičemž nové zakázky z domácího trhu rostly rychleji než ty ze zahraničí.

Podle našeho názoru jsou pro další růst výrobních kapacit nezbytné vyšší investice. Zvyšování produktivity se ale neprojeví okamžitě. Z tohoto důvodu je tedy pravděpodobné, že průmyslová výroba letos zpomalí své průměrné tempo růstu z loňských 6, 5% na 2,5 %.

Stavaři mají žně               

Stavební výroba si vede dobře od začátku roku, letní měsíce jí ale vyloženě prospívají. V červenci si meziročně polepšila o 15,8 %, po očištění o počet pracovních dní to bylo 14,2 %. Oproti červnu pak očištěná o sezónní efekty přidala 2,7 %.

V prvním prázdninovém měsíci rostl výrazně výstup jak pozemního stavitelství, tak i inženýrského. Pozemnímu stavitelství svědčí to, že firmy narážejí na své kapacitní limity a musí investovat do nových výrobních prostor. Na poli rezidenčního bydlení pak přetrvává  převis poptávky nad nabídkou. Pozemní stavebnictví tak v červenci přidalo meziročně 14,5 %. Svou surfovou vlnu v červenci chytlo i inženýrské stavitelství, které vzrostlo o vysokých 19,4 %. Výrazně zřejmě rostly kapitálové výdaje veřejného sektoru, svou roli mohly sehrát i blížící se komunální volby. Dobrou náladu si stavebnictví udrží po celý rok a podle naší prognózy stavebnictví vzroste o 11 %. Nutno podotknout, že za tímto výsledkem stojí z části i nízká srovnávací základna z loňského roku.

Zahraniční obchod letos poprvé v deficitu

Obchodní bilance v červenci skončila v deficitu CZK 4,8 mld. České exporty byly v červenci ochromeny celozávodními dovolenými v automobilovém průmyslu. Vzhledem k tomu, že vloni celozávodní dovolené padly na červenec, pokles přebytku bilance motorových vozidel činil pouze 1,3 miliardy korun. Komoditní bilanci oproti loňskému roku zhoršují vyšší ceny surovin na světových trzích. Například ropa je v dolarovém vyjádření o více než 40 % dražší než vloni. Deficit bilance s ropou a zemním plynem se tak meziročně prohloubil o 2,9 miliardy.

Na dovozní straně je vidět větší investiční aktivita i vyšší spotřebitelský apetit domácností. Ten mimo jiné potvrdili i včerejší statistiky o maloobchodních tržbách. Celkově tak očekáváme obchodní bilance v letošním roce vykáže výrazně nižší přebytek než vloni a čisté exporty budou letos přispívat do hospodářského růstu negativně.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688