Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
05.09.2018 19:49:07

Teplé babí léto začíná, počasí bude většinou vydařené

 

Velké srážky na jihu republiky se vypršely a nyní začne na celém území republiky převládat krásné počasí, stále ještě velmi podobné létu. Teploty se budou pohybovat nejčastěji kolem 24°C a pouze v pátek nás přejde slábnoucí studená fronta s několika přeháňkami. Dny budou většinou moc pěkné. Navíc ve výhledu se má ještě dokonce oteplovat směrem k 26°C. Nevýhodou zářijových rán budou nízké teploty, zejména podél vodních toků v údolích. Pokud se vyjasní a vítr uklidní, u země mohou klesat teploty někam k 6°C. Rozdíl mezi ranními a odpoledními teplotami teď bude nepříjemně vysoký. Těžko si však představit lepší počasí na výlety a prodloužení letního období před příchodem dlouhého půlroku mlh, plískanic a nízkých teplot. Na jihu země stoupne po vydatných deštích naděje na růst hub.

Ve čtvrtek bude jasno až polojasno, ráno a dopoledne místy mlhy. Večer na západě přibývání oblačnosti. Teploty 22 až 26°C. V pátek bude polojasno, během dne na slábnoucí studené frontě oblačno, místy přeháňky, hlavně na západě a na Vysočině. Teploty od 21°C na západě až po 27°C na východě země. V sobotu bude polojasno, oblačno, na východě ještě místy přeháňky, ojediněle bouřky. Jinde srážky jen ojediněle. Teploty od 20°C na západě republiky po 26°C na východě. V neděli bude opět polojasno, na východě i oblačno a právě tam místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty opět 21 až 26°C. V dalších dnech se očekává možná ještě jemné oteplení a další ubývání oblačnosti. Pozor na možnost mlh během rán.

Většinou suché počasí nyní nebude prospívat hlavně Podkrušnohoří, Libereckému a Královéhradeckému kraji, kde zůstal nedostatek vody v půdě. Naopak jih je zalitý dostatečně, někde sucho prakticky zmizelo. Vývoj počasí neslibuje dostatek srážek, takže se sucho postupně zhorší i v Polabí, kolem Prahy, v Plzeňském kraji a na jihu přece jenom zůstalo více suché Jindřichohradecko.

 

Zdroj: ČT24.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty