TNBiz (TN.cz)
Auto Moto  |  05.09.2018 10:12:31

Zpoždění rekonstrukce dálnice D1. Firmě hrozí vysoké pokuty


Už téměř měsíc se mělo jezdit po nově opraveném úseku dálnice D1 u Velkého Meziříčí. Jenže práce tam budou probíhat ještě nejméně dva týdny. Stavební firmě, která tam zápasila se zpožděním už v zimě, proto hrozí od Ředitelství silnic a dálnic vysoké pokuty.

Jezdí se tu v zúžených pruzích a maximální rychlostí 80 km/h. Mezi Velkým Meziříčím a Lhotkou jsou totiž stále pracovní stroje, i když tu už dávno neměly být. Veškeré stavební práce přitom měly být hotové už v polovině srpna.

 

"Probíhají dokončovací práce, ale nemůžu poskytnout bližší informace," řekl televizi Nova stavbyvedoucí firmy Colas, která má rekonstrukci na starost.

 

Pracovat se tu bude podle informací televize Nova ještě nejméně dva týdny. Naštvaní jsou především řidiči. "Samozřejmě, že by měli dodržovat termíny, všichni musíme dodržovat termíny," rozčiloval se jeden z řidičů.

 

Stavební firmu teď čekají problémy. Ředitelství silnic a dálnic totiž zvažuje uplatnění sankcí, ty mohou jít až do miliónů korun. "Máme téměř měsíční zpoždění. Některé změny během výstavby bude třeba do projednat se zhotovitelem, než budeme eventuálně stanovovat nějaké penále," uvedl pro televizi Nova Jan Rýdl, tiskový mluvčí Ředitelství silnic a dálnic.

 

Přitom stavební firma Colas, která práce provádí, tu měla problémy už v zimě. Nestihli tu včas dodělat dva mosty a ohrozili tak bezpečnost a sjízdnost dálnice D1 během zimních měsíců. "Kdy se to stihne otevřít? To nevíme. Proč se to nestihlo? To ani nechceme vědět, my chceme domů," stěžovali si v té době pracovníci. Tehdy se za dvou měsíčné zpoždění prací penále vyšplhalo na více než 50 miliónů korun. O tom jak vysoká pokuta to bude za nynější problémy, se teprve bude jednat.

 

Část D1 na Žďársku je snad prokletá. Vedlejší úsek mezi Lhotkou a Velkou Bíteší byl totiž dodělán s ročním skluzem. Navíc ŘSD si ho kvůli nedodělkům od zhotovitele ani po více než dvou letech, co se na něm jezdí, stále ještě nepřevzalo a funguje pouze ve zkušebním provozu. Obě strany si vše vyříkávají u soudu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688