Patria (Patria Finance)
Investice  |  04.09.2018 16:09:57

Průzkum: Polovina Čechů říká, že na investice nemá peníze. Čísla ukazují něco jiného


Každý druhý dospělý Čech neinvestuje a své peníze nezhodnocuje. Častá je domněnka, že na investice nemáme dostatek peněz, říká banka UniCredit Bank. Její průzkum o investování Čechů ukazuje opak. Díky posilující ekonomice a rostoucím platům až 85 % Čechů dokáže měsíčně z rodinného rozpočtu odložit alespoň 500 z volných peněz na investice. Téměř polovina Čechů (45 %) ale tvrdí, že investování nerozumí.

Více než polovina dospělých Čechů (56 %) své volné finance neinvestuje. Tvrdí to v online průzkumu uskutečněném pro bankovní skupinu UniCredit Bank. Hlavní bariérou začít investovat je podle většiny z nich to, že jim na investování nezbývají peníze.

Skutečnost je trochu jiná, ukazují čísla. Jen 14 % Čechů nemá v rodinném rozpočtu prostor ušetřit ani korunu. „Naopak zbylí neinvestující respondenti jsou podle vlastních slov bez problémů schopni z volných peněz dát stranou alespoň 500 korun měsíčně, desetina dokonce přes 5 000 korun. Sami Češi tak vyvrací mýtus, že na investice nemají peníze,“ říká Petr Plocek, mluvčí UniCredit. „Přitom pokud si měsíčně odkládáte alespoň tisícovku, což podle našeho průzkumu zvládne přes polovinu respondentů, kteří dnes neinvestují, máte i bez zajímavého výnosu za pět let ušetřeno 60 tisíc,“ říká Plocek.



Podle dat OECD jsou investice prioritou číslo jedna pro polovinu Švédů či Italů. Na příklad Britové mají v průměru zainvestováno v přepočtu 235 tisíc korun.

Místo abychom se o věc zajímali a vyzkoušeli ji, spokojíme se se stereotypní odpovědí. V Češích tak stále převládá stereotyp, že investování je jen pro bohaté a jeho změna je překvapivě obtížná,“ cituje UniCredit psychologa Tomáše Vašáka.

Celá třetina Čechů (29 %) se v souvislosti s investicemi obává, že by o své peníze přišli, tvrdí se také v průzkumu. „V české společnosti panuje silný strach ze ztráty, který je do značné míry posilován dvěma méně racionálními faktory. Je to mediální obraz, kdy média v souvislosti s investováním informují více o ztrátách, než o ziscích,“ vysvětluje Vašák. „Druhým faktorem je rozdílná citlivost na zisk a ztrátu. Když na ulici najdete stokorunu, jistě vám to udělá radost. Pokud však stokorunu ztratíte, je intenzita negativní emoce mnohem větší. Tato rovnováha vede k paradoxům a přeceňování ztrát,“ dodává také.

Pravidelně investovat je možné i s Patria Finance. Minimální výše je už 500 měsíčně, které je možné vložit do různých investičních nástrojů kapitálového trhu na základě volby klienta.


Zdroje: UniCredit

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688