TNBiz (TN.cz)
04.09.2018 15:37:40

Japonsko zasáhl tajfun Jebi, nejsilnější tajfun za 25 let. Dva mrtví.

Na Japonsko v úterý udeřil tajfun Jebi, který je v regionu nejsilnější za uplynulých 25 let. Bouře přinesla přívalové deště a vichřici o síle až 170 kilometrů v hodině. Místní média hlásí nejméně dva mrtvé, úřady vyzvaly milion lidí k opuštění domovů.

Bouře se na japonské ostrovy přiřítila kolem úterního poledne místního času (brzy ráno našeho času). O síle větru vypovídá například to, že v osackém zálivu živel napasoval tanker na most. V Kjótu pro změnu popadaly části střechy na místním vlakovém nádraží, informuje BBC.

Podle místních médií má tajfun na svědomí nejméně dva lidské životy. Experti odhadují, že Jebi bude postupovat na sever a postupně ztrácet sílu.

Úřady zároveň vydaly varování před vysokými vlnami, záplavami a sesuvy půdy. Desítky tisíc lidí se také musejí obejít bez elektrické energie.

Podle zpravodajské agentury Kyodo je Jebi klasifikován jako velmi silný tajfun. Naposledy podobně silná bouře na japonskou pevninu udeřila v roce 1993, tehdy po sobě zanechala 48 mrtvých a pohřešovaných.

 

 

Dopravní společnosti musely kvůli extrémnímu počasí zrušit stovky letů, vlakových a autobusových spojů. Přívaly vody mimo jiné pokryly ranveje osackého mezinárodního letiště.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty