kryptomonitor.cz (Kryptomonitor)
Komodity  |  31.08.2018 21:03:14

Pochyby okolo venezuelské „státní kryptoměny“

Využití ropou kryté státní kryptoměny petro v ekonomickou krizí zmítané Venezuele vyvolává otazníky. Agentura Reuters se proto pokusila o projektu zjistit více přímo v této jihoamerické zemi.

Jak již vplývá z dřívějších zjištění ropa, kterou má být petro kryto, nebyla zatím s největší pravděpodobností vytěžena. Jak zjistili reportéři Reuters přímo na místě dotčených ropných ložisek, těžba zde probíhá ve velmi omezeném režimu se zastaralým vybavením.

Dle vyjádření bývalého venezuelského ministra zodpovědného za těžbu ropy, Rafaela Ramireze, by získání ropy z těchto ložisek i vzhledem k mizivé infrastruktuře v této oblasti stálo okolo 20 miliard dolarů. Jedná se o částku, kterou si zadlužená státní těžařská společnost PDVSA těžko může dovolit. Hodnota petra je pak dle Ramireze stanovena arbitrážně a nemůže odrážet hodnotu jednoho barelu venezuelské ropy, jak tvrdí venezuelští vládní představitelé.

Tokeny petra navíc nejsou obchodovány na žádné významnější burze, což může být do značné míry důsledek amerického zákazu použití petra a tedy i jeho obchodování občany či společnostmi spadajícími pod jurisdikci Spojených států.

Rozporováno je i tvrzení venezuelského prezidenta Nicolase Madura, že petro přineslo do státní pokladny v přepočtu 3,3 miliardy dolarů a že je s ním placen dovoz zboží. A to i proto, že žádný větší investor zatím nepřiznal nákup této kryptoměny.

Problematické je také využití petra pro nákupy služeb a zboží u místních prodejců. Reuters nedohledala žádná konkrétní místa, kde by s ním bylo možné oficiálně zaplatit. Naopak v zemi začíná být populární jiná kryptoměna, dash. Tu by nově mělo být možné využívat v levných mobilech společnosti Kripto Mobile, které by měly být ve Venezuele k dostání přímo s menším množstvím této kryptoměny v předinstalované peněžence.

Aby toho nebylo málo, prezident Maduro minulý týden oznámil měnovou reformu. Nová měna, suverénní bolívar, nahrazuje „starý“ bolívar. 100 000 bolívarů byla bankovka s nejvyšší hodnotou, nově bude mít hodnotu 1 bolívar. V podstatě tak dochází ke škrtnutí 5 nul ze staré měny.

Má to být jeden z kroků, který má pomoci zemi dostat se z hluboké ekonomické krize a inflační spirály, která ve Venezuele dosahuje stovek tisíc procent. Suverénní bolívar má být navíc s petrem svázaný. Ekonomové jsou však k tomuto kroku velmi skeptičtí a neočekávají prakticky žádnou změnu k lepšímu.

The post Pochyby okolo venezuelské „státní kryptoměny“ appeared first on Kryptomonitor.

Kryptomonitor

Kryptomonitor je informační web o kryptoměnách, který cílí nejen na investory a obchodníky s kryptoměnami, ale také zájemce z řad široké veřejnosti, kteří chtějí sledovat nejnovější vývoj v této oblasti.

Publikuje jak vlastní články, analýzy a rozhovory, tak i krátké denní zprávy, které přinášejí stručné aktuální informace o všem, co hýbe světem kryptoměn.

Více na: www.kryptomonitor.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Út   6:52  Může v současné situaci ropa dosáhnout 130 USD za barel? Kryštof Míšek (Argos Capital)
Po 17:26  Cena hliníku poskočila o 4 % na nové sankce X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688