Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.08.2018 08:34:07

VIG kvartálním ziskem zaostává za odhady, odepisuje goodwill v Rumunsku


Pojišťovací skupina VIG dosáhla v prvním pololetí roku 2018 čistého zisku 136,6 milionu eur, který zaostal za očekáváním analytiků ve výši 149,2 milionu eur. Předepsané pojistné dosáhlo očekávané výše 9,5 miliardy eur. Celoroční zisk před zdaněním VIG očekává v rozpětí 450 až 470 milionů eur. Z důvodu „aktuálního vývoje na trhu a vypjaté politické situace“ VIG odepsal v Rumunsku goodwill v objemu 50 milionů eur.

V samotném druhém čtvrtletí roku 2018 zisk před zdaněním dosáhl 115,4 milionu eur a skončil za odhadem 117,6 milionu eur. Kvartální čistý zisk pak dosáhl úrovně 61,1 milionu eur, za očekáváním 74,4 mil. eur.

Pojistné VIG stouplo za celé první pololetí roku o 3,6 procenta na zhruba 5,2 mld. eur. Výsledek před zdaněním v přibližné výši 233 mil. eur vzrostl navzdory zmíněným odpisům v Rumunsku o 5,5 procenta. Ukazatel combined ratio se dále zlepšil o -0,6 procentních bodů na 96,3 procenta.

„Stabilní, spolehlivé a připravené na budoucnost, takto stručně se dá shrnout naše směřování. Už více než dva a půl roku velmi stabilně stoupáme vzhůru. Soustavně se zlepšující ukazatele jsou důkazem naší spolehlivosti, a cíle, které jsme si naplánovali na 2019, splníme již letos. Pomocí strategického programu ‚Agenda 2020‘ důsledně posilujeme naši připravenost na budoucnost. V rámci ‚Agendy 2020‘ se kromě aktuální priority, kterou je rozvoj bankoprodeje, aktivně věnujeme i rozšířenému zpracování dat s nasazením umělé inteligence. Na to slouží právě zahájený nový projekt v Polsku“, bilancovala situaci k 1. pololetí 2018 Prof. Elisabeth Stadler, generální ředitelka Vienna Insurance Group.

Provozní a finanční výsledky podrobněji

Koncernovým pojistným ve výši 5 150,3 mil. eur dosáhla VIG ve srovnání s předchozím rokem růstu o 3,6 procenta. „S výjimkou nadále panujícího poklesu v oblasti jednorázově placeného životního pojištění, bylo dosaženo solidního nárůstu +5,7 procenta. K výraznému zlepšení pojistného přispěly všechny obchodní segmenty VIG. Také z pohledu hodnocení podle odvětví bylo s výjimkou jednorázově placeného životního pojištění opět dosaženo růstu všude, zejména však v neživotním a ve zdravotním pojištění. Především Polsko zaznamenalo v neživotním pojištění velmi potěšující dvojciferné přírůstky. V Pobaltí vzrostlo celkové pojistné o +18,8 procenta. Tento výsledek vyplývá ze všeobecně výrazně pozitivního vývoje ve všech odvětvích, zejména však v pojištění motorových vozidel. Dvojciferný růst vykázaly i Chorvatsko (+18,3 procenta) a Srbsko (+11,6 procenta), patřící do segmentu Ostatní země CEE. V Rakousku stoupl navzdory nadále restriktivní politice upisování v oblasti jednorázově placeného životního pojištění objem pojistného na 2 170,0 mil. eur. Po očištění o jednorázově placené životní pojištění je to nárůst o +1,3 procenta,“ shrnuje VIG jednotlivé trhy.

Koncernový výsledek před zdaněním ve výši 232,7 mil. EUR o +5,5 procenta předčil výsledek za předchozí rok. „Nárůst zisku vyplynul především ze zlepšení ukazatele combined ratio a z pozitivního vývoje finančního výsledku. K výraznému zlepšení výsledku přispěly v prvním půlroku 2018 zejména Česká republika, Maďarsko a Srbsko. V Rumunsku přistoupil management v důsledku aktuálního vývoje trhu a momentálně napjaté politické situace k přehodnocení plánovaných hodnot budoucího vývoje. V souladu s již známou konzervativní praxí oceňování koncernu VIG byl v rumunských společnostech proveden odpis goodwillu ve výši zhruba 50 mil. eur. Bez těchto odpisů by v Rumunsku výsledek vzrostl o +20,7 procenta. Celkově provozní výnosy koncernu nadále dosahují vynikající úrovně,“ shrnuje VIG.


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688