Patria (Patria Finance)
Investice  |  28.08.2018 06:14:16

Venezuelský hokus pokus aneb kouzelný plán Nicoláse Madura


Nicolás Maduro jej nazývá „opravdu působivým kouzelným zaříkávadlem“. Jeho paquetazo rojo (velký červený balík) obsahuje novou měnu, která svému téměř bezcennému bolívaru škrtla pět nul, prudký nárůst cen paliv a růst minimální mzdy o více než 3000 %.

Zapomeňte na kouzla. Prezidentovo zaříkávadlo, i když s některými vítanými prvky realismu, ve své snaze zachránit Venezuelany z agónie téměř s jistotou neuspěje.

Vývoj venezuelské ekonomiky je ze zemí, které nejsou ve válce, nejhorší. HDP kleslo mezi lety 2013 a 2017 o více než třetinu. Inflace by mohla letos podle MMF přesáhnout milion procent. Země s největšími zásobami ropy nemůže dovážet dostatek jídla a léků. Výpadky proudu a nedostatek vody zamořuje města. Více než dva miliony Venezuelanů utekly, ke znepokojení jejích sousedů.

Kdo je na vině?

Maduro říká, že je to chyba „imperialistických“ mocností jako je Amerika, která vede proti Venezuele „ekonomickou válku“. Katastrofu ve skutečnosti způsobuje potrhlý socialismus zavedený Hugem Chávezem, ve kterém po Chávezově smrti v roce 2013 pokračoval Maduro. Vyvlastňování a řízení cen podkopalo soukromé firmy a snížilo výrobu. Stát rozvrátila korupce. Neschopnost řídit PDVSA, státní ropnou společnost, způsobilo, že cena ropné produkce klesla od roku 2014 o polovinu. Přesně tak, jako režim udusil demokracii manipulováním voleb a vládou bez zmínky o opoziční legislatuře, stejně tak udusil i ekonomiku.

Maduro poznal, že je třeba změny, až pozdě. Poprvé přiznal, že hyperinflaci způsobuje nezřízená tvorba peněz na financování schodku rozpočtu, který letos podle MMF přesáhne 30 % HDP. Snížením palivových dotací a zvyšováním daní teď cílí na „nulový schodek“. Jeho paquetazo devalvuje měnu z oficiálního kurzu 250 000 starých bolívarů za dolar (dostupného jen pár vyvoleným) na tržní kurz 6 milionů.

Svůj plán ale Maduro odsoudil k neúspěchu. Nový „suverénní bolívar“ má být údajně fixovaný k petru, nové zúčtovací jednotce, která je prý odvozená od ropných rezerv. Ale vzhledem k tomu, že nikdo neví, jak bude petro fungovat a nic k němu novou měnu neváže, budí tato fixace málo důvěry. Ve skutečnosti může režim dál tisknout bolívarů, kolik chce. Slib odstranit deficit rozpočtu podkopaly nedávné daňové prázdniny pro ropný průmysl a nárůst minimální mzdy. Tím nabobtná mzdový rozpočet veřejného sektoru, rozdmýchá se ještě větší inflace a firmy zbankrotují. Mluví se o silnějším řízení cen, což by dále odradilo od výroby.

Klobouk bez králíka

Kdyby se vedení ujal někdo jiný, měla by Venezuela ještě šanci. Kompetentní prezident by část Madurovy terapie ponechal, jako devalvaci, a přidal by nové léčebné prostředky. Podnikání by bylo osvobozeno od řízení cen a získalo by právní jistotu. Bolívar by vydávala skutečně nezávislá centrální banka, nebo by ji možná nahradil dolar. Venezuela by získala vnější kredibilitu a finanční podporu vyjednáním dohody s MMF. To by odstartovalo vážná jednání o restrukturalizaci jejího zahraničního dluhu.

Obnášelo by to ale spolupráci opozice a mezinárodní komunity. Je jen těžko představitelné, že by se něco takového stalo během doby, kdy je Maduro prezidentem. Venezuela potřebuje skutečné reformy, ne hokus pokus.

Zdroj: The Economist

 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688