TNBiz (TN.cz)
28.08.2018 11:44:51, aktualizováno 29.08.2018 22:36:51

Klíšťata se skryla před horkem, na podzim experti čekají jejich invazi

Klíšťata čekají na příznivější podmínky

V letošním horkém létě výrazně ubylo komárů nebo klíšťat. Horko a sucho jim totiž nesvědčí, a tak vyčkávají v úkrytech. O to víc se proto podle odborníků máme připravit na jejich invazi během podzimu.

Že s koncem léta skončí i sezóna klíšťat? Omyl. Horka sice klíšťatům nesvědčí, dokážou v nich ale přežít. Čekají jenom na příznivější podmínky.

"Klíště stejně tak jako ostatní členovci nesnáší teplo. Letos bylo léto hodně teplé a hodně suché, takže aktivita byla snížená," uvedl Jan Votýpka z Přírodovědné fakulty Univerzity Karlovy.

O to víc se teď máme bát jejich útoků na podzim. Lékaři doporučují nechat se očkovat proti klíšťové encefalitidě. "Očkování je bezpečné a vysoce účinné, takže to doporučujeme. Lze se nechat očkovat i nyní, protože aktivita klíšťat přetrvává i do podzimních měsíců," doplnil vedoucí Katedry infekčního lékařství Milan Trojánek.

Největší invaze klíšťat se očekává v podzimních měsících. Množství parazitů nakažených jak encefalitidou, tak boreliózou se sice nezvyšuje, ale zvyšuje se jeho kontakt s lidmi.

V České republice jsou klíšťata nejvíce rozšířená v jižních Čechách a na Vysočině. Obvykle se vyskytují ve vlhkých prostředích a ve vyšších nadmořských výškách. Pozor si na ně ale musíte dát například i v centru města v parcích.

Česká republika patří společně s pobaltskými zeměmi k zemím s nejvyšším výskytem encefalitidy v Evropě. V roce 2016 bylo 560 nakažených a loni se počet zvedl na 680.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty