Patria (Patria Finance)
Investice  |  27.08.2018 13:13:05

Hlavní důvod, proč Trump tak tlačí na Fed

Moderní makroekonomie klade velký důraz na nezávislou centrální banku. Její vedení by se mělo držet stranou politického dění a tlaků. Také by se mělo snažit o udržení hospodářství mezi pádem z útesu vysoké inflace na straně jedné a pádem do recese na straně druhé. Podle ekonoma Noaha Smithe má ale současný americký prezident Donald Trump pro moderní makroekonomii jen malé pochopení. Opakovaně si tak stěžuje, že současný šéf Fedu Jerome Powell zvedá sazby příliš rychle. Proč se ale Trump tak obává růstu sazeb, když se jejich úroveň z hlediska historického standardu stále nachází velmi nízko?

Smith na stránkách Bloombergu píše, že jedním z důvodů jsou obchodní války. Konkrétně Trumpova víra, že nízké sazby mu pomohou tento konflikt vyhrát tím, že budou tlačit dolů kurz dolaru. Pokud by totiž sazby v USA byly nízko, kapitál by měl směřovat do míst, kde jsou výnosy vyšší, dolar by měl oslabovat, americké exporty zlevňovat a dovozy zdražovat. A nízké sazby by také měly pomoci vyvážit škody, které obchodní války v americké ekonomice napáchají. Tyto škody by mohly dokonce vést k recesi, z níž by lidé právem vinili právě prezidenta. Je tudíž pochopitelné, že Trump by rád viděl sazby nízko, aby toto riziko omezil.

Podle Smithe ale existuje ještě jeden důvod, proč Trump tak tlačí na Fed, aby nechal sazby nízko. Tím důvodem je samotný ekonomický cyklus a to, že rostoucí sazby by zvýšily nerovnováhy, které se v ekonomice objevují. Podle některých teorií se během dlouho trvajících expanzí hromadí zejména špatné dluhy, které nakonec mohou poslat ekonomiku do recese. Kde by se nyní mohly špatné dluhy skrývat? Podle některých ekonomů to jsou rozvahy amerického korporátního sektoru.

Finanční instituce jsou sice stále méně zadlužené než před finanční krizí, dluhy nefinančního sektoru v poměru k HDP ale leží na rekordně vysokých úrovních. K tomu roste i podíl rizikovějších závazků, a to je podle některých studií indikátor, který ukazuje přicházející problémy. Podle Smithe například prudce roste objem dluhopisů s ratingem, který sice není na úrovni vysoce rizikových obligací, ale dostal by se na ni ve chvíli, kdy by nastaly ekonomické problémy. Naopak „skutečně bezpečné společnosti si půjčují méně“ a celkově tak dochází ke znatelnému zhoršování rizikového profilu korporátního dluhu v USA.

Zisky jsou zatím stále vysoko, a to korporacím umožňuje splácet vysoké dluhy a úroky z nich. Tato situace ale pravděpodobně nebude trvat věčně. Ekonomické ochlazení či růst sazeb ztíží dluhovou službu a mohly by poslat americké společnosti do vlny defaultů. Trump se takovému scénáři chce přirozeně vyhnout, protože jeho popularita by klesla a demokraté by zřejmě vyhráli další volby. Právě to může být jeden z hlavních důvodů, proč tak tlačí na Fed, aby tuhle párty neukončil,“ píše Smith.

Zdroj: Bloomberg

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

27.08. 13:49  Chyby (Petr Ježek)
27.08. 13:46  Komplexní zadluženost (Petr Ježek)


Přečtěte si také:

02.05.2022Pět hlavních důvodů, proč nemovitosti nezlevní Tisková zpráva (Tisková zpráva)
05.08.2021Toto je zřejmě hlavní důvod, proč se Fed nehrne do zvyšování sazeb Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688