TNBiz (TN.cz)
26.08.2018 08:00:57

Extrémní sucho je nadále v celé zemi. A hned tak neskončí, varuje expert

Nedostatek srážek dál trápí většinu České republiky a třetí srpnový týden, který byl nejsušším týdnem prázdnin, situaci ještě o něco zhoršil. Nejhorší stav je i nadále v severní polovině Čech, některé toky vykazují historicky nejnižší průtoky. Situaci navíc nevyřeší přechod jednoho nebo dvou frontálních systémů, které mají v nejbližších dnech přinést déšť na celé naše území.

Třetí srpnový týden byl z hlediska množství srážkových úhrnů na Moravě nejsušším týdnem od začátku letních prázdnin. Srážkové úhrny dosáhly 4 % oproti normálnímu množství. V Čechách odpovídaly třetině obvyklého množství a pro celé území České republiky to pak bylo pouhých 22 %, uvádí Český hydrometeorologický ústav.

„Vlhkost půdy se i v minulém týdnu nadále téměř na celém území ČR zmenšovala. V obou sledovaných půdních profilech, 0 až 40 cm i 0 až 100 cm pod travním porostem, je s výjimkou horských poloh prakticky na celém území vlhkost nižší než 30 % využitelné vodní kapacity (VVK), v profilu do 100 cm převládá dokonce území s vlhkostí pod 10 % VVK; zde je vlhkost většinou již na bodu vadnutí,“ uvádí biometeorolog Tomáš Vráblík.

U povrchových vod se situace opět o něco zhoršila či zůstala stejná. Stav sucha vykazují téměř dvě třetiny sledovaných profilů.

"Aktuálně ve sledovaných profilech protéká ve vodních tocích převážně 5 až 45 procent toho, co je pro toto období obvyklé. Vodnější, i když také podprůměrné, zůstávají některé toky v povodí horní Vltavy. Nejzávažnější situace i nadále v severní polovině Čech, kde je u téměř poloviny sledovaných profilů průtok jen na úrovni 364denního průtoku, což je průtok, který je v dlouhodobém průměru dosažen po 364 dní v roce,“ uvádí hydrolog ČHMÚ Radek Čekal.

 

Mnoho míst v zemi získalo už uprostřed léta podobu podzimu: suché louky, žluté a hnědé stromy.

I z dlouhodobého hlediska je situace o něco horší. Historicky nejnižší průtoky vykazují některé přítoky v povodí horního a středního Labe (Loučná, Chrudimka, Výrovka), Labe, Úpa, Ploučnice, Smědá, Lužická Nisa, Lužnice, toky v povodí horní Berounky (Úhlava, Radbuza, Úslava), Morava, Litava, Olšava, Odra a také některé toky v povodí Dyje. Podzemní vody jsou na tom prakticky stejně jako minulý týden, stav zůstává silně podnormální.

Navíc předpovědět, kdy sucho skončí, je podle meteoroložky ze společnosti Meteopress Dagmar Honsová hrozně těžké. "Vše záleží jen na srážkách tj. na tom, co se bude dít v atmosféře - na rozložení tlakových útvarů - zda bude převládat cyklonální charakter - ten je vždy bohatší na srážky nebo anticyklonální - tedy chudý na srážky," přiblížila Honsová.

Situace se navíc nezlepší po několika bouřkách, půjde o dlouhodobou záležitost. "Záleží totiž na mnoha faktorech např. na podloží v dané lokalitě, zapojenosti porostu, evapotranspiraci a podobně, rozhodně ale sucho nezažehná přechod jednoho nebo dvou frontálních systémů, které v nejbližší době očekáváme a které přinesou déšť na celé území ," doplnila Honsová.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty