TNBiz (TN.cz)
24.08.2018 10:38:07

Počasí na Havaji: Hurikán Lane u Havaje slábne, nadále platí varování včetně MZV ČR

Lidé na Havajských ostrovech se připravují na úder hurikánu Lane. Ten sice o něco zeslábl, i tak by byl ale přímý dopad na hustě obydlenou oblast katastrofální. Kvůli zhoršující se předpovědi už před nepříznivou situací varuje i Ministerstvo zahraničních věcí České republiky.

"Postup hurikánu Lane jižně od Havajských ostrovů může podle předpovědi v období 24.-27. 8. 2018 způsobit na pevnině materiální škody vlivem silného větru, přívalových dešťů a záplav," varuje ministerstvo zahraničí na svých stránkách. 

Pro havajské ostrovy Big Island a Maui platí stav ohrožení, pro Hawaii, Oahu a Kauai platí stav bdělosti. Byl aktivován takzvaný krizový plán. Lidé musí připravit své domy na příchod hurikánu, uzavřeny byly státní úřady. Jsou připravována evakuační centra pro případ, že by lidé museli opustit své domovy.

"Návštěvníkům Havajských ostrovů se doporučuje pravidelně sledovat místní sdělovací prostředky a při zvýšení intenzity větru a/nebo výšky vln omezit pohyb podél mořského pobřeží. Provozovat surfing se nedoporučuje. Ubytovaní v hotelích se mají řídit pokyny ubytovatelů, individuálně ubytovaní musejí dbát pokynů místní policie, která případně ohroženými oblastmi projíždí," doporučuje ministerstvo.

Hurkán je aktuálně jižně od ostrovů a postupuje směrem na sever rychlostí 9,6 kilometrů v hodině, uvádí americký Národní úřad pro oceány a atmosféru (NOAA). Vítr v hurikánu aktuálně dosahuje rychlosti kolem 193 kilometrů v hodině.

Blíže k ostrovům by měl hurikán dorazit během pátku, předpokládá se, že s sebou přinese ničivý vítr a velké množství srážek, které by mohly způsobit bleskové povodně. Srážky budou kvůli pomalé rychlosti hurikánu padat velmi dlouhou dobu.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty