TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  24.08.2018 07:26:14

Političtí rekordmani mají 10 funkcí. Berou statisíce, budou mít víc

Platy poslanců často stoupají do astronomických výšin. Někteří z nich totiž kumulují více funkcí a kromě poslanců jsou i hejtmany, zastupiteli nebo předsedy sněmovních výborů. Mezi rekordmany patří Jiří Běhounek (za ČSSD) a Josef Bělica (ANO).

Piráti vyrazili do boje proti vysokým platům politiků. Nejdříve navrhli, aby poslanci, kteří zastávají více funkcí, pobírali jen základní plat, teď zase brojí proti jeho rychlému růstu. Zatím se poslanci shodli na tom, aby se zbrzdil rozdíl mezi mzdami ve státní správě.

Pro letošní rok představuje základní plat poslance a senátora bez příplatků či náhrad 75 900 korun. Předseda výboru má pak ještě o 30 800 korun navíc, předseda Sněmovny nebo Senátu 127 700 korun (dohromady tedy přes 200 tisíc).

Jenže nejméně třicet poslanců má v současné Sněmovně více funkcí. Kromě toho, že jsou zástupci v dolní komoře, jsou také hejtmany, starosty nebo zastupiteli. I tam často sedí v nějakém výboru a přijdou si tak na pořádný balík.

Pomyslným rekordmanem je lékař a politik Jiří Běhounek. Do Poslanecké sněmovny kandidoval jako nestraník za ČSSD, je místopředsedou výboru pro zdravotnictví. Zároveň je hejtmanem kraje Vysočina, členem správní rady VZP, řadovým zastupitelem v Pelhřimově a praktikujícím lékařem.

Běhounkův plat za veřejné funkce přesahuje 250 tisíc, k tomu je lékařem v nemocnici. Že by ale všechny funkce nestíhal, odmítá. "Tuto obehranou písničku vám zpívat nebudu. Kdo nechce, nezvládne ani jednu činnost. Existují rovněž činnosti, které nejsou nikterak honorovány, a přesto je konám," uvedl pro portál ihned.cz, který platy politiků analyzoval.

Náměstek pražské primátorky pro dopravu Petr Dolínek pobírá za tuto funkci 106 tisíc korun. K tomu je ještě poslancem a členem podvýboru pro letectví a kosmonautiku. Přijde si téměř na 200 tisíc.

Poslanci ANO Ladislav Okleštěk a Ivo Vondrák jsou zároveň hejtmany. Olomoucký Okleštěk má k platu poslance navíc ještě 113 tisíc korun (tedy téměř 190 tisíc), moravskoslezský Vondrák ještě o čtyři tisíce víc. Ani jeden nevyslyšel výzvu premiéra Andreje Babiše, aby se jedné funkce vzdali.

Petr Gazdík je poslanec, místopředseda mandátového a imunitního výboru, místopředseda kulturního podvýboru, místostarostou Suché Lozi a radním pro školství Zlínského kraje. Dohromady pobírá přibližně 180 tisíc korun.

I mezi ženami se najde podobná "superhrdinka". Jana Mračková Vildumetzová zvládá funkci poslankyně, místopředsedkyně výboru pro veřejnou správu a regionální rozvoj, hejtmanky a zastupitelky Karlovarského kraje a předsedkyně Asociace krajů ČR. Vzdala se platu hejtmanky, proto bere "jen" kolem sto tisíc.

Mezi poslance, kteří "sedí na více židlích najednou", patří také olomoucký primátor Antonín Staněk (plat asi 180 tisíc), starosta Prahy 7 Jan Čižinský (163 tisíc), starosta Uherského Hradiště Stanislav Blaha (163 tisíc) či Náchoda Jan Birke (148 tisíc) nebo místostarosta Litoměřic Karel Krejza (170 tisíc).

V případě, že bude prosazen návrh na snížení růstu platů poslanců, se nebude základna počítat jako 2,75násobek průměrné hrubé měsíční mzdy, ale 2,5násobek. V opačném případě vy vzrostl základní plat řadového poslance o 7 500 korun.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688