TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  24.08.2018 11:15:30

Hamáček stále drží dvě ministerstva. Vadí to i straníkům


Už skoro dva měsíce předseda sociální demokracie a vicepremiér Jan Hamáček oficiálně vede dvě ministerstva – vnitra a zahraničních věcí. Přesto stále trvá patová situace, kdy jediného kandidáta ČSSD na šéfa diplomacie Pocheho odmítá jmenovat prezident Zeman. Stav už kritizuje nejenom opozice, ale i sociální demokracie.

27. června byl předseda ČSSD pověřen vedením ministerstva vnitra a zahraničních věcí. Šéf vlády Babiš tehdy říkal, že křeslo v Černínském paláci bude pro Jana Hamáčka jen dočasné. Ale vzápětí se ozvaly hlasy, že dočasnost může v našich končinách znamenat třeba i léta.

 


Důležitost a sílu těchto ministerstev dokládá celková suma, s níž letos hospodaří. Jde o téměř 80 miliard korun. Jan Hamáček vede obě ministerstva i kvůli tomu, že ČSSD trvá na jediném kandidátovi na post šéfa české diplomacie Miroslavu Pochem, ale toho odmítá jmenovat prezident Miloš Zeman.

 


Předseda ČSSD říká, že na stanovisku strany se zatím nic nemění, ale zároveň přiznal, že po prázdninách v plném provozu se obě vrcholné politické funkce budou zvládat jen velmi složitě.

 


Kritické hlasy se ozývají už i od jeho vlivných spolustraníků. "Sociální demokracie, jako vládní strana musí rozhodnout. Nelze ty věci dělat zdvojeně. Je to náročný pro jednoho člověka," tvrdí místopředseda ČSSD Jaroslav Foldyna.

 


Možnost, že by se Hamáček vzdal pozice ministra vnitra prý ve hře není. " Žádná změna se na resortu vnitra se nechystá," uvedl předseda ČSSD Jan Hamáček.

 


Opozice patovou situaci kritizuje s tím, že jde o manažerské selhání premiéra. "Je to jedna z úloh, kterou absolutně nezvládl Andrej Babiš jako premiér," vyjádřil se k situaci poslanec za ODS Bohuslav Svoboda.

 

 


Podle slov Mikuláše Ferjenčíka z Pirátské strany se Piráti snažili současnou situaci vyřešit návrhem zákona o střetu zájmů. Poche působí jako europoslanec a zároveň si přivydělává na českém ministerstvu zahraničí.

 


31. srpna by se mělo sejít předsednictvo sociální demokracie, kde by se mimo jiné mělo debatovat jak situaci ve vládě vyřešit.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688