sanep.cz (SANEP)
Z domova  |  23.08.2018 14:15:43

Češi mají k menšinové vládě ANO a ČSSD výhrady, ale nevadí jim

 Menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD s podporou KSČM má aktuální důvěru 15,5% veřejnosti. Naopak menšinová vláda premiéra Andreje Babiše nemá důvěru 27,6% dotázaných obyvatel ČR, kteří představují reprezentativní vzorek domácí populace. Nicméně většinová část veřejnosti, tedy 39,5% dotázaných, má sice k menšinové vládě hnutí ANO a ČSSD, opřené o hlasy KSČM výhrady, ale nevadí jim. Bez většího zájmu, ale s vědomím, že je ustanovená legitimní vláda, pak je srozuměno 6,1% dotázaných. Lze tak říci, že většina domácí populace menšinovou vládu hnutí ANO a ČSSD víceméně přijala bez výraznějších emocí.

Emoce jsou však patrné zejména v souvislosti právě s hlasy KSČM, o něž se stávající vládní kabinet premiéra Andreje Babiše opírá. Zatímco pro 35,9% dotázaných je tato skutečnost v pořádku, neboť vnímá KSČM jako demokratickou stranu, 28,4% populace je zcela opačného názoru, a to z důvodu, že KSČM jako demokratickou stranu nevnímá. Neutrálně se pak k podpoře KSČM menšinové vládě staví 25,6% veřejnosti, která nevnímá vládní spolupráci s komunisty jako ideální, ale toleruje to.

Je tak zjevné, že právě podpora KSČM menšinovému vládnímu kabinetu názorově štěpí společnost. Ovšem na druhou stranu se ukazuje, že většinová část veřejnosti již KSČM nevnímá jako fatální nebezpečí, či nedemokratickou stranu, která by se nějakou formou neměla podílet na vládní moci.
V souhrnu téměř polovina dotázaných (49,8%) se domnívá, že menšinová vláda premiéra Andreje Babiše vydrží do konce volebního období. Opačného názoru je pak v souhrnu 42,3% veřejnosti.

Kandidátem ČSSD na post ministra zahraničních věcí ČR v menšinové vládě s hnutím ANO byl Miroslav Poche. Prezident Miloš Zeman však pověřil řízením Ministerstva zahraničních věcí ČR předsedu ČSSD Jana Hamáčka. S rozhodnutím prezidenta Miloše Zemana nejmenovat Miroslava Pocheho na post ministra zahraničních věcí v souhrnu souhlasí 56,1% dotázaných. V souhrnu pak s rozhodnutím hlavy státu nesouhlasí 34,5% veřejnosti.

Exkluzivní internetový průzkum společnosti SANEP pro TV NOVA byl proveden ve dnech 17. – 24. července 2018 na vybrané skupině 2.572 dotázaných, kteří představují reprezentativní vzorek obyvatel ČR ve věku 18+ let. Celkově se průzkumu společnosti SANEP zúčastnilo v rámci respondentního panelu 220 tisíc registrovaných uživatelů 19.685 dotázaných. Reprezentativní vzorek byl vybrán metodou kvótního výběru a odpovídá sociodemografickému rozložení obyvatel ČR dle údajů Českého statistického úřadu. Statistická chyba u uvedené skupiny obyvatel se pohybuje v rozmezí +-2,5%. Kontrola daného vzorku byla provedena triangulační datovou metodou.
Výsledky tohoto průzkumu jsou k dispozici ke stažení:
 stáhnout výsledky průzkumu





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688