Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  22.08.2018 09:14:21

Rozbřesk: Americké akcie zažívají nejdelší býčí trh v historii

Americké akcie prochází nejdelším býčím trhem v historii. Index S&P500 roste stabilně (bez korekce větší než 20 %) od března 2009. Dnes tak překoná na počet dní doposud nejdelší býčí trh v historii USA, který skončil propadem technologických titulů v roce 2000. To ale zaznamenaly viditelně vyšší zisky než dnes - 417% za 3452 dní, zatímco dnes “pouze” 323%.

I tak vypadají podle řady měřítek akcie “draze” - jejich ceny se podle výpočtů amerického ekonoma (nobelisty) Roberta Shillera pohybují na 33ti násobku dlouhodobých reálných příjmů. Současně se dlouhodobý finanční cyklus v USA může blížit svému vrcholu - podle našich odhadů se začíná lámat pozitivní trend v reálných úvěrech soukromému sektoru a na trhu nemovitostí. To ovšem neznamená, že bychom museli být na hraně nové krize. Naopak, poslední čísla z USA ukazují na pokračování solidního růstu. Právě ten v kombinaci s dobrými výsledky společností stál za posledními zisky amerických akcií spolu s přesvědčením, že vyspělé ekonomiky včetně eurozóny a USA budou schopné ustát probíhající záchvěvy na rozvíjejících se trzích.

Ne všechny vyspělé ekonomiky jsou ale stejně odolné. Politická nejistota v Itálii vedla podle posledních čísel v červnu k novému rekordu v odlivu kapitálu z tamního dluhopisového trhu - za měsíc z trhu odteklo 38 miliard eur (celkový objem italského dluhu přesahuje 2 biliony eur a většinu drží domácí finanční sektor a domácnosti). Napětí přitom s podzimním rozjezdem jednání o rozpočtu může znovu sílit.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna v líném letním obchodování lehce ztrácela a nebyla schopná ocenit relativně pozitivní náladu na rozvíjejících se trzích ani zisky sousedního polského zlotého. Měnový pár se zabydluje v pásmu 25,70-25,80 EUR/CZK.

Zahraniční forex

Americký dolar zůstává na frontě s eurem v lehké defenzívě, díky čemuž včera evropská měna testovala hranici 1,16 EUR/USD. Eurodolarem stále rezonují stesky prezidenta Trumpa, které byly namířeny vůči příliš svižnému utahování měnové politiky Fedu. Právě ta dnes bude pod drobnohledem, neb bude zveřejněn zápisu z FOMC.

Maďarská centrální banka včera dle očekávání ponechala úrokové sazby i využívání nekonvenčních nástrojů beze změny. Té se nedočkalo ani výsledné prohlášení, což nakonec ponechalo kurz forintu bez zásadnějších pohybů. Nadále tak platí, že NBH má v plánu držet měnovou politiku uvolněnou minimálně do poloviny roku 2019 (v souladu s ECB) a slabší kurz forintu vůči euru ji nikterak netrápí.

Ropa

Cena ropy Brent roste k hranici 73 USD/barel, a to v reakci na předběžná čísla o zásobách za minulý týden. Dle Amerického petrolejářského institutu totiž došlo k jejich poklesu o 5,2 mil. barelů, což po sérii medvědích zpráv může ropným býkům dodat lehký optimismus. Než však dnes přijde na řadu oficiální číslo o změnách zásob z dílny EIA, bude trh sledovat také vývoj ve Washingtonu, kde se schází americká a čínská delegace k jednání o obchodní politice.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Čt 17:45  Růst cen akcií a cena za riziko Patria (Patria Finance)
Čt 16:44  Akciové trhy: Evropské trhy většinou rostly - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Čt 11:38  Pilulka: Prodej aktivit v Rakousku společnosti Vamida Research (J&T BANKA)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688