TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  22.08.2018 10:39:56

Pojišťovny teď vrací tisíce korun za léky. Můžete je dostat i vy


Desetkrát více peněz než v loňském roce vrátí zdravotní pojišťovny lidem na doplatcích za léky. Na začátku letošního roku se totiž snížil maximální doplatek, který mohou děti a senioři ročně zaplatit za léky na předpis. Pacient nemusí o peníze žádat, po překročení limitu mu je pojišťovna zašle automaticky. A děje se to právě v těchto dnech.

Z vrácených peněz za doplatky na léky se letos bude radovat daleko více lidí než v předchozích letech. Například Oborová zdravotní pojišťovna (OZP) hovoří až o desetinásobném nárůstu. Zatímco za první pololetí roku 2017 poslala klientům 1 207 789 korun, letos je to celkem 12 427 636 korun.

"Na nárůst objemu vracených peněz našim klientům jsme se bezpečně připravili už vloni při sestavování letošního rozpočtu pojišťovny. Všichni tedy dostanou své peníze přesně a včas. Nikdo se také nemusí o nic starat, překročení limitu hlídáme sami a peníze posíláme automaticky složenkou či na účet, a to už v tomto týdnu," řekl Radovan Kouřil, generální ředitel OZP. "Nižší ochranný limit pomáhá zvlášť starším lidem nebo lidem s komplikovaným zdravotním stavem lépe zvládat finanční zátěž, která je s onemocněním spojena," dodal.

Zatímco vloni překročilo za první pololetí hranici pro ochranný limit právě 694 klientů, letos OZP vrací doplatky celkem 17 902 klientům. Ochranný limit tak ve srovnání s loňským rokem překročilo 25krát více klientů.

"Největší objem vracených peněz i nejvyšší počet klientů, kteří dosáhli na ochranný limit, je ve skupině klientů nad 70 let věku. Těm vracíme celkem 9 962 360 . Významný nárůst je i u klientů mezi 65 a 70 lety, kterým vrátíme 1 696 265 . Dětem do 18 let, respektive jejich rodičům, pak posíláme za druhé pololetí 85 174 ," vypočítala Aneta Prokšová, obchodní ředitelka OZP.

Podobný trend potvrzuje také Česká průmyslová zdravotní pojišťovna (ČPZP). Ta ve druhém čtvrtletí letošního roku vrací klientům přes 13,7 milionů korun. Nárok na vratku přeplatku má celkem 26 000 klientů této pojišťovny. Nejvyšší přeplatek činí 11 070 a bude zaslán pojištěnci z Moravskoslezského kraje.

"Oproti stejnému období loňského roku vzrostla celková částka přibližně desetinásobně, zatímco počet pojištěnců s přeplatkem vzrostl přibližně 30krát. Informace o vrácení přeplatku společně s poštovní složenkou nebo peníze na účet klienta bude ČPZP odesílat v těchto dnech,“ řekla tisková mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Přeplatky nad limit výrazně meziročně vzrostly už v 1. čtvrtletí letošního roku, kdy ČPZP vracela více než 10 000 svých pojištěnců částku přesahující 4 miliony . Ve 2. čtvrtletí roku 2017 přitom ČPZP vracela 1,3 milionu přibližně osmi stovkám pojištěnců.

 

Kdo má na vrácení peněz nárok

Pro každého člověka je stanoven limit, který může ročně zaplatit na doplatcích na léky. Pokud ho překročí, pojišťovna mu rozdíl vyplatí. "Pokud pojištěnec stanovený limit překročí, musí doplatky za léky platit stále, ale zdravotní pojišťovna mu částku zaplacenou navíc vrací, a to každého čtvrt roku. Přeplatky tak dostávají pojištěnci na účet nebo složenkou nejpozději do 60 dnů od konce čtvrtletí, ve kterém limit překročili," dodává Mazurová.

 

Do ochranného limitu se započítávají doplatky zaplacené v lékárně za léky na předpis. U konkrétního léku se započítává částka, kterou by člověk doplatil, pokud by si danou léčivou látku v daném množství pořídil v její nejlevnější variantě. U některých léků, které lze bez problémů nahradit levnější variantou, se tedy do ochranného limitu může započítat jen část doplatku. Ochranný limit se počítá jako součet všech doplatků za celý rok. Vrací se čtvrtletně, a to poprvé v tom čtvrtletí, kdy konkrétní člověk překročil svůj osobní limit.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

28.09. 21:47  aplikace (Lejla)
24.09. 21:46  pojištení (Moma)
03.09. 09:44  pojistovny (george)
23.08. 22:40  vrácení peněz za léky (Řehoř Rous)







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688