TNBiz (TN.cz)
22.08.2018 09:02:38

Z Česka se stává vyprahlá země. Porostou ceny potravin i elektřiny.

Podle nejnovější zprávy klimatologů sucho postihlo už devadesát dva procent naší země a stává se tak jedním z nejhorších v novodobé historii. Kvůli suchu ekonomové očekávají zdražení potravin a elektřiny.

Česká republika zabírá 78 866 kilometrů čtverečních. Více než 72 tisíc kilometrů čtverečních postihlo sucho. Nejhůř je na tom východ Čech, kde zbývají jen ostrůvky s dostatkem vláhy u slovenských hranic.

Podle ekonomů na sucho doplatíme bohužel všichni. Se suchem je spojená neúroda, která se nedotýká jen zemědělců, ale nás všech. Očekává se totiž zdražení potravin, jako je třeba pečivo nebo pivo.

Následkem sucha bude i zdražení energií. Klimatizace a chlazení jedou naplno, je větší poptávka po elektřině. "Očekáváme nárůst cen elektřiny během celého roku 2019 a pak i během roku 2020," uvedl český ekonom Lukáš Kovanda.

Toto léto bude nezapomenutelné i pro hasiče. Stálo je mnohem víc sil než jsou zvyklí. "Během srpna už máme zaevidováno 2000 požárů, což je o 500 víc než za celý loňský srpen," uvedla mluvčí hasičů Nicole Zaoralová.

 

Sucho hlásí i 78 z celkového počtu 196 měřících stanic v Povodí Moravy, s.p. Podívejte se, které řeky a potoky zmizely.

 

Sucho se dál prohlubuje. Podívejte se, jak teď například vypadá Labe v Ústí. Aktuálně je na 105 centimetrech. Video natočil iReportér Hanuš Maršálek.

 

Období od 23.7. do 19.8. se zapsalo jako rekordně teplé období. Pohled na suchou krajinu je velmi tristní.

 

Vysoké teploty a sucho mají neblahý vliv na ryby. Nedostatek kyslíku způsobuje jejich úhyn. Třeboňským rybářům se zatím daří rybníky provzdušňovat, všude to ale kvůli nízké hladině nejde...

Jak proti suchu?

Chovat se jinak... hodně jinak. Jak? Popisuje Miroslav Trnka z Ústavu výzkumu globální změny Akademie věd.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty