Silvia Holá (xPartners)
Okénko investora  |  21.08.2018 15:41:27

Venezuela uvedla novou vysoce nadhodnocenou měnu

Venezuelská vláda minulý týden oznámila dočasné pozastavení elektronického bankovnictví. To začalo platit v neděli 19. srpna, aby usnadnilo příchod nových bankovek, které budou o pět nul menší než ty aktuální. Podle venezuelského prezidenta Nicoláse Madura tento krok usnadní finanční transakce a ochrání venezuelskou menu bolívar.

Nastal čas, aby Venezuela převzala kontrolu nad situací. Od nedělního večera tedy došlo k pozastavení transakcí elektronického bankovnictví, aby se usnadnil příchod nové venezuelské měny, nazvané „suverénní bolívar“. Ten byl naplánován na pondělí 20. srpna.

Venezuelská vláda nespecifikovala, jak dlouho toto pozastavení potrvá. Během tohoto období nebudou bankovní instituce v provozu a mnohé firmy nebudou otevírat kvůli své závislosti na fungování kreditních karet. Ve Venezuele se elektronická platba rozšířila, protože výběr peněz z bankomatů je velmi omezený.

Toto opatření je součástí plánu hospodářské obnovy země, o kterém na konci července informoval prezident Maduro, který pak uznal selhání své hospodářské politiky. Podle něj je třeba projít devalvací měny, aby se pak čelilo následkům hyperinflace, která zasáhne Venezuelu.

Současná největší bankovka, která má hodnotu 100 000 bolívarů, se stala jedním suverénním bolívarem (Bs.S.). Bankovka s hodnotou 500 bolívarů se z oběhu odstranila úplně. Přibydou další nové bankovky jako 2, 5, 10, 20, 50, 100 a 200 suverénních bolívarů (Bs.S.).

Původně měla vláda odstranit z bolívaru jen tři nuly. Toto opatření, které mělo vstoupit v platnost 4. června, bylo následně odloženo až do 4. srpna na žádost centrální banky. Nakonec Maduro posoudil nedostatečnou devalvaci a zvýšil počet nul, který se má odstranit.

Toto opatření má zabezpečit nový stabilní finanční a měnový systém. Měl by také usnadnit každodenní operace, ať už jde o bankovní transakce nebo malé nákupy. Ve Venezuele je běžné, že supermarkety účtují spotřebitelům zboží nebo služby na vícekrát, protože limit na transakci je stanoven na 20 milionů bolívarů.

Počítačové systémy se přehřívaly, protože žádná platforma nepodporuje takové velké množství transakcí. Hrozilo tak selhání celého platebního systému. Podle odborníků život nových venezuelských bankovek nepřekročí půl roku a brzy se budou muset odstranit další nuly.

Mezinárodní měnový fond (MMF) 23. července uveřejnil velmi pesimistický blogový záznam o ekonomické situaci země. MMF mimo jiné předpovídá inflaci ve výši 1 000 000 % ke konci roku a HDP, které by se mělo zhroutit o 18 %.

V květnu minulého roku prezident Maduro ve snaze zmírnit účinky hyperinflace a také ve snaze reagovat na rostoucí sociální nepokoje v zemi oznámil potřetí za rok zvýšení měsíčního minima. Zvýšení podpořilo růst životních nákladů. Situace se však vyřeší pouze s reálnými změnami v měnové a hospodářské politice země.

Silvia Holá

Silvia Holá

V oboru finančních trhů působí pět let. Ve společnosti Grant Capital připravovala pravidelné analýzy vývoje cen finančních instrumentů a fundamentální výhledy trhů, pak pracovala ve společnosti WBP Online. Nyní pracuje jako hlavní analytička společnosti xPartners. Věnuje se převážně dění na komoditních trzích a forexu. Zároveň dokončuje studium oboru Finance na Mendelově univerzitě v Brně.



xPartners - Investiční služby

xPartners

Doba je dynamická a nabízí inovativní investiční příležitosti. Proto jsme tu my, mezinárodní společnost poskytující spolehlivé a bezpečné investiční služby po celém světě včetně České republiky - s lokální podporou v rodném jazyce a propracovaným systémem vzdělávání.

Více informací na: https://www.xpartners.com


27.08. 10:36  hmmm (Michalex)
21.08. 18:54  Aneb socialismus nefunguje (Tony)

Poslední zprávy z rubriky Okénko investora:

Po 14:55  Kdy a komu se vyplatí využít DIP (dlouhodobý investiční produkt) Jiří Cimpel (Cimpel & Partneři)
Po 13:13  Vláda USA prosadila $1,2 bilionový finanční balíček Mgr. Timur Barotov (BHS)
21.03.2024  Konečně se dočkáme! Očekávané IPO Reddit klepe na dveře Olívia Lacenová (Wonderinterest Trading Ltd. )




Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688