Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  20.08.2018 22:58:17

20. srpna: Tohle potřebujete vědět nejen o pondělním obchodování na amerických burzách

Akcie ve Spojených státech v pondělí zpevnily díky optimismu před nadcházejícími obchodními rozhovory mezi USA a Čínou a díky růstu cen akcií průmyslových firem. Na samém konci obchodování nicméně sestoupily ze svých denních maxim poté, co americký prezident Donald Trump zkritizoval americkou centrální banku za její zvyšování úrokových sazeb. Kvůli Trumpově kritice se propadl i dolar.

Index Dow stoupl o 0,35 % na 25 758,69 bodu, širší index S&P 500 se zvýšil o 0,24 % na 2 857,05 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite přidal 0,06 % na 7 821,01 bodu. Index volatility VIX klesl o 2,06 % na 12,38 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o čtyři bazické body na 2,82 %.

JÍZDA "TESLOU S" S BURZOVNÍM VETERÁNEM

Uznávaný odborník na dluhopisový trh Jeffrey Gundlach ze společnosti DoubleLine Capital varoval, že vzhledem k tomu, že jsou na trhu s vládními dluhopisy USA rekordně vysoké objemy sázek na pokles cen (a růst výnosů), může stačit relativně mírný pokles úroků, aby byli spekulanti nuceni pokrývat pozice, což by vedlo jen k dalšímu poklesu výnosů.

Na středu a čtvrtek plánované rozhovory mezi dvěma největšími světovými ekonomikami vzbuzují naději na zmírnění nebezpečí obchodní války. Kromě obchodně citlivého průmyslového sektoru díky nim posilují i ceny ropy a kovů.

Tento týden pomalu končí výsledková sezóna a investoři obracejí pozornost k americké centrální bance. Od zveřejnění jejího srpnového zápisu ve středu si slibují větší jasnost ohledně dalšího možného zvyšování základní úrokové sazby.

Náladu na trhu podpořilo několik oznámených akvizic. Vedle nákupu společnosti SodaStream (na Nasdaqu +9,44 %) firmou PepsiCo (-0,10 %) zaujal také potvrzený záměr firmy Tyson Foods (+1,60 %) koupit firmu Keystone Foods za 2,16 miliardy USD v hotovosti.

PONAUČENÍ Z CHYB NEJVĚTŠÍCH INVESTORŮ

Americký dolar v pondělí zprvu podporovala turecká měnová krize, která kvůli riziku nákazy Evropy oslabila euro, ale následně o své zisky kvůli rizikovým sázkám na euro přišel. Jeho ztráty k večeru ještě prohloubila Trumpova kritika Fedu za zvyšování sazeb, které vede k posilování dolaru, a tedy spíše podpoře vývozů z ostatních zemí, nikoli z USA.

Dolarový index, který sleduje výkon dolaru ke koši šesti předních světových měn, po 22.00 SELČ ztratil o 0,3 % na 95,85 bodu. Euro k dolaru přidávalo o 0,4 % na 1,1479 USD. K japonskému jenu dolar ztrácel 0,4 % na 110,11 JPY.

Hlavním tématem zůstává na finančních trzích slabost turecké liry. Po počáteční stabilizaci se tato měna během pondělního odpoledne dostala znovu pod tlak a vůči dolaru i euru odepisovala zhruba 2,5 %. Negativně na ni zapůsobilo páteční snížení hodnocení úvěrové spolehlivosti Turecka o jeden stupeň ze strany agentur Standard & Poor's a Moody's.

Ceny ropy rostly, a to především kvůli obavám z očekávaného snížení íránských dodávek způsobeného americkými sankcemi. Severomořská ropa Brent zastavila třítýdenní pokles a držela se nad hranicí 72 USD za barel.

Na cenách ropy závislých na ekonomickém růstu by se podle analytiků nicméně mohl dál negativně projevovat americko-čínský obchodní spor, který je tlačil dolů v uplynulých týdnech. Na cenách všech surovin se rovněž negativně odrážejí obavy ze slabosti měn rozvíjejících se ekonomik v souvislosti s krizí tureckého hospodářství, zdůrazňují analytici.

Současný růst cen ropy podporují americké ekonomické sankce proti Íránu, které se mají od listopadu zaměřit i na ropný sektor tohoto třetího největšího producenta v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC).

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PONDĚLNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688