Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.08.2018 07:18:35

Víkendář: Hledá se ten správný „křesťanský“ přístup k imigrantům

Politico si všímá rozdílného přístupu k uprchlíkům, který prosazuje italský ministr vnitra Matteo Salvini na straně jedné a papež František na straně druhé. Ten vybízí k tomu, aby lidé nabízeli pomoc těm, kteří ji potřebují, zatímco Salvini učinil z uzavírání hranic hlavní bod svého volebního programu. „Problémem pro Františka je, že Salvini podle všeho vítězí, a to dokonce i mezi katolíky,“ píše Politico.

Argentinský papež volá po vstřícném postoji k uprchlíkům od chvíle, kdy usedl do čela katolické církve. Pokud se italští katolíci drželi jeho rad a příkladu, dalo by se očekávat, že jim Salvini nebude mít co nabídnout. Jenže namísto toho se celá země posouvá směrem, který nastavil právě tento vůdce Ligy severu. František už na vrcholu uprchlické krize v roce 2015 prosazoval otevření dveří těm, kteří „utíkají před smrtí hladem a válkou“. Přál si, aby „každá věřící komunita, každý chrám, každý klášter a na prvním místě jeho diecéze v Římě přijaly jednu uprchlickou rodinu“. Luca Comodo z agentury Ipsos ovšem tvrdí, že namísto toho je v současné době patrná rozšiřující se propast mezi církevními hodnostáři a katolíky v zemi.

Tato propast je snad nejvíce zřejmá z podpory, kterou voliči vyjadřují Salvinimu. Ten po dosažení volebního úspěchu nevynechá jedinou příležitost, aby připomněl svou bitvu vedenou proti migrantům. Zakázal přistávání záchranných lodí v italských přístavech a tvrdí, že imigranti přinášejí do země vyšší zločinnost. Jeho postoje jsou někdy označovány jako rasistické, ale jeho popularita prudce roste. V březnu měla jeho strana podporu 17 % voličů, nyní se podle průzkumů veřejného mínění pohybuje kolem 30 %. Podobně je na tom pouze Hnutí pěti hvězd.

Comodo tvrdí, že „migranti se stali symbolem italského problému s globalizací“. Tento „obětní beránek“ tak podle něj představuje hlavní politické téma i přesto, že počet migrantů přicházejících do země klesá. A to samé platí o popularitě papeže. Ta se podle Politica v době jeho nástupu do funkce pohybovala na 88 %, postupně ale klesla na současných 71 %. Pro mnoho katolíků přestal být František duchovním vůdcem a někteří jej naopak viní z toho, že je vzdálen reálným problémům země a lidí.

Když Salvini v červnu odmítl otevřít přístav lodi s migranty, František na Twitteru volal po solidaritě. Dostalo se mu ale řady reakcí, které se ptaly, proč nepřijme migranty on do Vatikánu. Zazněla i obvinění z toho, že katolická církev na uprchlících vydělává. Salvini se mezitím snaží sám sebe vykreslit jako člověka, který prosazuje „křesťanskou demokracii“. Během setkání s voliči konaném před březnovými volbami například držel v ruce růženec a slavnostně sliboval, že bude „věrný svým lidem, 60 milionům Italů“. Jeho strana také prosazuje zákon, podle kterého by ve veřejných institucích musel být na zdi pověšený kříž.

V tuto chvíli je jisté, že italští katolíci jsou rozděleni na ty, kteří by chtěli migrantům pomáhat, a na ty, kteří podporují Salviniho. A papež možná trochu přehodnotil svůj počáteční postoj. V červnu sice novinářům zopakoval, že je třeba přijímat migranty, ale přidal důležitý dovětek: „Každá země tak musí činit obezřetně, přijmout tolik lidí, kolik může, kolik jich je možno integrovat, vzdělat a kolika poskytnout práci.“

Zdroj: Politico

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688