Patria (Patria Finance)
Investice  |  16.08.2018 09:18:52, aktualizováno 10:48:49

Rozbřesk: Korunu táhnou dolů padající rozvíjející se trhy

Aktualizováno

Koruna je pod tlakem, a je to opět primárně dílo eskalujícího napětí na rozvíjejících se trzích, které drží v “šachu” celý region. A zatím se nezdá, že by se mělo blýskat na lepší časy.

Jednak proto, že rozvíjející se trhy včera překročily hranici medvědího trhu - index MSCI emerging markets spadl od svých lednových maxim o více než 20 %. I když Turecko zažívá (pravděpodobně dočasné) zklidnění dané regulatorním omezením sázek proti liře, po posledních slabších číslech se znovu dostal pod tlak čínský juan. Vysoká předluženost soukromého sektoru v řadě rozvíjejících se trhů bude podle nás i nadále (na pozadí rostoucích amerických sazeb) problémem, který bude na globálních trzích po zbytek roku zvyšovat averzi k riziku. To pro korunu není nijak dobrá zpráva.

Ledaže by se zvýšila její odolnost proti nárůstu globálního napětí. To by ovšem musel poklesnout výrazněji objem krátkodobého zahraničního kapitálu, který do Čech přitekl před koncem intervencí. Poslední čísla však nic takového neukazují. Během největších červnových výprodejů na koruně pozvolný odliv kapitálu z Česka nijak zásadně nezrychlil (viy graf níže mapující kumulativní toky portfoliových a ostatních investic). V Česku tak podle našich odhadů stále zůstávají v kratších pozicích zahraniční investoři v objemu výrazně přesahujícím roční přebytky zahraničního obchodu.

Jedinou dobrou zprávou pro korunu je, že v průběhu druhého kvartálu podle průzkumu ČNB lehce poklesla zajištěnost exportérů. I tak ale úroveň zajištění zůstává viditelně nad dlouhodobým průměrem a masivní nárůst zajištění v nejbližší době koruně asi trn z paty nevytrhne…

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna včera během dne na vlně špatné nálady na rozvíjejících se trzích oslabila až do blízkosti 25,84 EUR/CZK. Během dnešního ranního obchodování ztráty rychle maže a přibližuje se k 25,70. Její zranitelnost vůči novým poryvům na rozvíjejících se trzích ale podle nás zůstává vysoká (viz úvodník).

Zahraniční forex
Eurodolar včera prožil obchodování bez výraznějších pohybů jedním či druhým směrem, a tak se nadále drží pod hranicí 1,14 EUR/USD. Vcelku v klidu jej tak nechává zmrtvýchvstání turecké liry, která se vyhoupla na úroveň 6 USD/TRY, což však stále představuje přibližně 35% pokles od začátku roku.

Další oslabování se však nevyhýbá čínskému juanu, který jen od poloviny června odepsal vůči dolaru již 8 %. To na jednu stranu pomůže eliminovat dopad amerických cel - kterých je juan přímou obětí - na čínské exportéry. Na stranu druhou, slabá domácí měna vyvolává v Pekingu obavy z odlivu kapitálů. Proto lze očekávat zvýšenou aktivitu centrální banky ve chvíli, kdy by měl juan tendenci dále oslabovat až nad úroveň 7 USD/CNY, kde byl naposledy v roce 2008.

Ropa
Ropa Brent včera odepsala více než dvě procenta a usadila se v blízkosti 71 USD/barel. Na trh dolehl zejména překvapivý nárůst zásob (naznačený již úterním API) ropy. Dle EIA se tak zvýšily jak zásoby surové ropy (+6,8 mil. barelů), tak destilátů (+3,6 mil. barelů), zatímco zásoby benzínu mírně poklesly (-0,7 mil. barelů). V růstu pokračuje i celková americké produkce - především díky příspěvku “břidlicářů” - která dle týdenních (nerevidovaných dat) dosáhla již hranice 10,9 mil. barelů denně.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

07.09. 19:41  kdz prijmeme euro? (ing. Peter Gajdušek)
16.08. 10:08  kdz prijmeme euro? (Tomas Albrecht)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út 14:59  Prognóza může projít změnami Research (Česká spořitelna)
Út 14:04  MNB snížila sazby podle očekávání (23.4.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688