Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.08.2018 11:52:09

Přichází „nemyslitelný“ brexit? Francouze ta možnost nevzrušuje


„Upřímně řečeno, já si myslím, že ve Francii panují obavy z brexitu bez dohody s EU. Ta možnost se zdá být natolik radikální, že je těžké si ji vůbec představit,“ cituje Politico francouzského poslance Alexandra Holroyda. Francie ale může brát takzvaný „no-deal brexit“ na lehkou váhu ještě z jiného důvodu. Podle některých odborníků by totiž přechod zpět na pravidla mezinárodního obchodu daná Světovou obchodní organizací v případě Británie a Francie nezpůsobil velké škody.

Politico poukazuje na analýzu Mezinárodního měnového fondu, podle které by brexit bez dohody vyvolal v celé EU škody odpovídající 1,5 % HDP. Ovšem v případě Francie by dosáhly jen 0,2 % HDP. U Británie by se pak dal čekat dopad ve výši 4 % HDP. Francie tak může jednání o brexitu sledovat s menší nervozitou než jiné země, na druhou stranu britská vláda považuje právě postoje Francie za klíčové.

Politico přitom tvrdí, že bývalý britský ministr zahraničních věcí William Hague považuje Francii za „největší překážku dosažení dohody a změny postoje Evropské komise“. Apeluje na francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, aby nekladl takový důraz na krátkodobé cíle a zaměřil se na dlouhodobý vývoj. „Ve světě s rostoucí mocí Číny a méně spolehlivými Spojenými státy se budou Francie a Británie potřebovat stále více. Pokud EU nebude schopna zajistit nadstandardní vztahy se svým největším demokratickým sousedem, její šance na přežití v jednadvacátém století klesnou,“ tvrdí bývalý ministr.

Někteří francouzští politici se domnívají, že rizikem pro jejich zemi není brexit samotný, ale politická situace, která v Británii panuje. Britský tisk pak podle Francouzů vykresluje jejich zemi jako hlavního zastánce tvrdého postoje EU během jednání o brexitu. Poukazují ale na to, že nekompromisní jsou ohledně právních otázek například i Nizozemci, kteří jsou přitom obecně považováni za tradičního spojence Britů. Politico na závěr připomíná, že další kolo oficiálních jednání mezi Bruselem a Londýnem začne šestnáctého srpna.

Zdroj: Politico


 

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688