Praha by potřebovala osm až deset tisíc zahájených bytů ročně

Jana Brožková, 16.8.2018
Většinu pražských zahájených bytů za pololetí tvoří jediný projekt. A to je málo. Stavebnictví i bytová výstavba se na první pohled může chlubit meziročním nárůstem, stačí se ale podívat trochu pod povrch a je zřejmé, že dobře ještě není a dlouho nejspíše nebude. Zahájené byty v bytových domech totiž poukazují na to, jaká bude úroveň dokončených bytů za rok a půl, až ty dnes zahájené budou dokončené. A to je velmi neradostná podívaná.

Za první pololetí bylo v Praze zahájeno 1141 nových bytů v bytových domech, i když je to meziročně růst o 11,6 procenta, je to velmi málo. Podle statistik ČSÚ v současné době v Praze oficiálně žije 1,3 milionu lidí. Reálně však toto číslo bude výrazně vyšší. Praha je magnetem pro celou republiku. Každý rok přijde 14 tisíc nových obyvatel. A to jen podle oficiálních statistik. Podle odhadů ale v Praze žije až 30 procent lidí bez hlášeného trvalého pobytu. V Praze je zhruba 80 tisíc studentů a denně tu přespí asi 50 tisíc turistů. Zároveň do metropole denně dojíždí 200 až 300 tisíc lidí za prací. Část z nich jsou s jistotou ti, kdo bydlení v Praze nenašli a dostupné bydlení tak hledají za hranicí metropole.

Praha by proto potřebovala minimálně osm ale raději až 10 tisíc nových bytů ročně. A tomu se letos ani zdaleka nepřiblížíme. Navíc 800 bytů, tedy 70 procent z letos nově zahájených, připadá na jediný projekt, který statistika zaznamenala v květnu. Takových projektů by ale Praha potřebovala mnohem více. Jedině tak se totiž může zastavit současný nezdravý růst cen bytů.

O tom, že něco není v pořádku, vypovídají dobře počty vydaných povolení, které poukazují právě na fakt, že velké množství (800) zahájených bytů je v jediném projektu. Celkem bylo za pololetí vydáno 150 povolení na nové bytové domy, což je meziroční pokles o 40 procent.

Michaela Tomášková, výkonná ředitelka Central Group a.s.

 

•••

Central Group je jednoznačně největším rezidenčním stavitelem a investorem nové bytové výstavby v České republice. Za 24 let svého působení firma dokončila již 155 rezidenčních projektů a prodala více než 14.000 nových bytů, domů a parcel.




Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie Stavba, nejlépe hodnocené fotografie



Články Stavba