Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Makroekonomika  |  14.08.2018 16:06:22

Růst ČR zpomaluje, eurozóna naopak zrychlila nad odhady, lira se uklidňuje

 
Podle předběžného odhadu ČSÚ vzrostla česká ekonomika v druhém čtvrtletí o 0,5 % mezičtvrtletně
, což je stejné tempo růstu jako v předchozím čtvrtletí. Meziročně ekonomika zpomalila na 2,3 % z předchozího tempa 4,2 %. Výsledek je tak o tři desetiny procentního bodu nižší než očekával trh. Ministerstvo financí prognózovalo dokonce o více než půl bodu rychlejší tempo růstu. Česká ekonomika jede stále na plné obrátky, jak je zřejmé na výši mezičtvrtletního růstu. Nicméně kvůli vysoké srovnávací základně nad míru povedeného loňského roku došlo k výrazné ztrátě dynamiky meziročního růstu. Spotřeba domácností je stále hlavním motorem hospodářského růstu. Otěže ale od domácností pomalu přebírají tuzemské firmy a jejich investiční aktivity – ty budou i v dalších čtvrtletích hlavním hybatelem růstu naší ekonomiky. V každém případě je současný růst HDP stále vysoký. Česká ekonomika dosáhla na přelomu roku vrcholu svého hospodářského cyklu a v novém roce začala pomalý sestup. Pro celý letošní rok očekáváme zpomalení růstu HDP na 3,5 %.
 
Eurozóna naopak rostla v druhém čtvrtletí rychleji, než s čím počítal první odhad. Meziroční tempo růstu se dočkalo revize na 2,2 % a mezičtvrtletní na 0,4 %. Na zrychlení oproti prvnímu čtvrtletí se podílelo hlavně Německo nebo Nizozemsko. Naopak zpomalila Itálie a stagnovala Francie. Německá ekonomika v druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 2,0 % a mezičtvrtletně o 0,5 %. Ekonomiku táhl hlavně růst soukromých i vládních výdajů. Pozitivní náladu v Německu dnes potvrdil i ZEW index, který překvapivě vzrostl a to zejména v hodnocení budoucího výhledu. Současné uklidnění obchodního konfliktu mezi USA a EU tak tazatelé přijímají pozitivně. Nicméně v průzkumu nemohla být zohledněna aktuální situace v Turecku a další aktuální geopolitické hrozby. Tým RBI v případě Německa očekává tento rok růst ekonomiky o 2,2 % a pro rok příští zpomalení na 1,6 %. Současně by měla zpomalovat i celá eurozóna na 2,3 % v tomto roce a 1,7 % v roce příštím.
 
Turecká lira dnes zastavila svůj pokles a mírně zkorigovala své ztráty. V současnosti se obchoduje na úrovni USD/TRY 6,54, což je přibližně o 9 % silnější hodnota, než byla nedávná minima. Nicméně rétorika turecké administrativy nenaznačuje ani známku snahy uklidnit vztahy s USA, které minulý týden odstartovaly současnou situaci. Prezident Erdogan vyzívá k bojkotu amerického zboží. Finanční trhy tak spíše vyčkávají, s jakými dalšími opatřeními přijde turecká vláda a centrální banka.
 
Koruna se po „tureckém šoku“ stále drží na včerejších úrovních a v současnosti se obchoduje na úrovni 25,72 za euro. Obdobný vývoj zažívají i další měny v regionu. Euro se dnes zatím neúspěšně snaží posílit přes úroveň EUR/USD 1,14.



Autor: František Táborský, analytik,
Editor: Jakub Červenka, analytik 

Tým ekonomického výzkumu Raiffeisenbank a.s. 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688