Patria (Patria Finance)
Investice  |  14.08.2018 09:23:44

Rozbřesk: Bleskový odhad potvrdil další zpomalování české ekonomiky

Pozornost finančních trhů se ještě několik týdnů sice bude upírat na Turecko a jeho padající měnu, nicméně zajímavé události se mohou dít i u nás. Naštěstí ne až tak napínavé, ale přesto důležité, protože mohou popostrčit bankovní radu ČNB k dalšímu zvýšení úrokových sazeb už na jejím zářijovém zasedání. Tou první byla nepochybně inflace, která výrazně zaostala za očekáváním centrální banky. Jak ale z komentáře ČNB vyplývá, nižší inflace až tak velkou překážkou být nemusí, když za ní stály kolísavé potraviny a když se jinak prognóza v dalších případech zatím naplňuje.

Druhé významné číslo přišlo na řadu už dnes. Jde o bleskový odhad HDP za druhé čtvrtletí, který znovu potvrdil zpomalování růstu české ekonomiky. Český HDP rostl mezikvartálně tempem 0,5 %, meziročně pak tempem 2,3 %, které zaostalo jak za předchozími odhady (2,7 %), tak za loňským tempem (4,2 %). Prognóza ČNB počítala s tempem 2,6 %, takže se uvidí, zda takto nižší růst ekonomiky bude brzdit centrální banku v normalizaci úrokových sazeb. Do příštího zasedání nás pak kromě inflace čeká jeden další důležitý ukazatel, a sice mzdy za druhý kvartál. V tomto případě centrální banka předpokládá, mj. v důsledku rostoucího napětí na trhu práce, další zrychlení až na meziročních 8,7 % a výsledek by musel asi hodně zklamat, aby další krok centrální banky oddálil.

Rozhodování ČNB však bude i nadále kromě čísel z ekonomiky zásadně ovlivňovat i kurz koruny, které se zatím nechce vracet k trendu soustavného posilování, a současně i utahování měnových podmínek. Pokud tedy do příštího zasedání koruna výrazně neposílí (což není zrovna moc pravděpodobné), tak nebude bankovní radě nic bránit v tom, aby následovala svoji prognózu a ještě na zářijovém zasedání znovu nezvýšila svoji hlavní úrokovou sazbu na 1,50 %. Naposledy byla takto „vysoko“ před devíti lety, když se česká ekonomika začala pomalu oklepávat z bleskové recese.

TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna si během včerejška nejprve vůči euru připsala skoro deset haléřů, avšak rostoucí averze k riziku ji opět posunula zpět nad hranici 25,70 EUR/CZK. Zadlužené Turecko se probíhajícímu měnovému otřesu postavilo zatím jen slovy, a tak další růst nechuti podstupovat rizika na finančních trzích je jen logickým pokračováním aktuální ságy. A nejspíše ani dnešní čísla z ekonomiky koruně žádnou velkou oporu neposkytnou, takže náladu na celém středoevropském trhu bude i nadále nejspíše ovlivňovat dění v Turecku.

Zahraniční forex
Dolar pokračuje na frontě s eurem v posilování pod 1,14 EUR/USD a proti evropské měně je tak nejsilnější za poslední více než rok. Americká měna těží z turecké krize, vůči níž nabízí investorům bezpečný přístav. Euro naopak táhnou dolů obavy o expozici některých evropských bank vůči Turecku, před čímž na konci minulého týdne varovala ECB.

Turecká lira jen včera odepsala dalších 9 %, přičemž slovní intervence centrální banky zatím nikterak nepomáhají. Trhy totiž jednak očekávají daleko razantnější krok (např. nouzové zvýšení úrokových sazeb minimálně v řádu nižších stovek bazických bodů) a jednak si opět pustil pusu na špacír prezident Erdogan. Aktuálně se tak zdá, že bez masivního zvýšení sazeb, popřípadě nějaké formy kapitálových kontrol a/nebo pomoci od MMF, se turecká ekonomika zcela neřízeně řítí do propasti.

Turecká krize sice dala včera vydechnout například polskému zlotému či maďarskému forintu, pod tlakem ale zůstává ruský rubl. Ten totiž řeší ještě vlastní problémy (sankce ze strany USA), které jej - v kombinaci s tureckou nákazou - dostaly vůči dolaru na dvouletá minima.

Ropa
Cena ropy Brent pokračuje v poklesu a po malých krůčcích se blíží hranici 70 USD/barel. Povzbuzením na této cestě byl včerejší report kartelu OPEC, který zakončila smršť pravidelných měsíčních analýz energetických agentur. Kartel v příštím roce očekává mírné ochlazení poptávky po ropě a nižší by dle odhadů měla být i přímo poptávka po jeho vlastní ropě. OPEC navíc varuje před negativními dopady obchodních třenic na cenu ropy, proto lze vyznění reportu hodnotit jako lehce medvědí. Dnes přijdou na řadu čísla o zásobách od API, předskokana středečních oficiálních čísel od EIA.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688