Sdílení soukromých studní s obcí prý ministerstvo neplánuje ...

TNBiz, 11.8.2018

Velký rozruch vzbudila připravovaná novela vodního zákona. Ministerstvo zemědělství se ohradilo proti informacím na sociálních sítí, že by soukromým vlastníkům mohla být nařízena v případě nutnosti povinnost poskytnout vodu obcím. Omezení se ale chystá.

„Návrh novely takzvaného vodního zákona, který připravuje ministerstvo zemědělství ve spolupráci s ministerstvem životního prostředí, v žádném případě s podobnými postupy a přístupy nepočítá,“ sdělil deníku Právo tiskový mluvčí ministerstva zemědělství Václav Tampír.

Podle připravované novely má jít o vytvoření komisí, které v případě sucha budou moci vyhlásit "stav nedostatku vody". Majitelé studní pak mohou být omezeni v užívání pitné vody například pro zalévání zahrady nebo napouštění bazénů.

Majitelé studní se tak nebudou muset o svou studnu dělit, budou ale v případě extrémního sucha omezeni, aby se nesnižovala hladina spodní vody.

V rámci kontrol by pak měl být státním orgánům za určitých podmínek povolen vstup na soukromý pozemek, uvádí portál Novinky. Ten bude ale umožněn až po vyhlášení stavu sucha.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy