Research (J&T BANKA)
Investice  |  10.08.2018 17:24:18

Příští týden uvidíme, jak politické peripetie ovlivní trhy; v pondělí zveřejní výsledky Kofola

Dění na světovém trhu
V uplynulém týdnu se investoři zaměřili na dění kolem obchodní politiky USA s Čínou a na možné sankce USA na Rusko. Kroky USA do třetice ještě uvedeme u vzájemného kontaktu s Tureckem.
Výsledková sezóna již jen dokresluje pozitivní vyznění letošního 2Q. Když to vezmeme popořádku, tak Čína ohlásila reciproční uvalení cel na americké zboží v hodnotě 16 mld. USD. Vyostřená situace stále trvá a pro trh je to jedno z hlavních témat. Poměrně znenadání USA oznámilo, že plánuje uvalit další kolo sankcí na Rusko s odůvodněním na kauzu Skripal. Trh nejvíce znejistila zmínka o možném zamezení dolarové likvidity pro ruské banky. Posledním sledovaným krokem USA bylo zvýšení cel pro některé produkty vyvážené do Turecka. V případech Ruska a Turecka se poslední kroky USA projevily i výrazným oslabením tamních měn.
Americké indexy i přes zmíněné faktory zůstávají v klidu a jsou podporovány velmi dobrou výsledkovou sezónou za 2Q. Domácí index následoval evropské akciové trhy a reagoval negativně na výše uvedené dění. Index PX za týden odepsal 1,7 % na 1073 bodů. 

Společnosti na BCPP
Z domácího trhu jsme sledovali především výsledkovou sezónu. ČEZ představil v úterý sadu slabších než očekávaných čísel. Provozní zisk EBITDA dosáhl na 9,4 (-23,6 % r/r) vs. oček. 12,1 mld. . I při očištění o jednorázové položky, které se přesunuly do 3Q by byl výsledek slabší než projekce trhu. Společnost současně potvrdila svůj dosavadní výhled. Titul zakončil páteční seanci na 549,5 (-5,8 % t/t).

Moneta ve středu naopak zveřejnila velmi dobrá čísla se zvýšením výhledu na celý rok. Provozní zisk banky dosáhl na 1,27 (-22 % r/r) vs. oček. 1,16 mld. . Meziroční pokles způsoben především jednorázovými položkami v minulém roce a nadále trvajícím dopadem změny strategie z před dvou let. Moneta zvýšila svůj výhled na čistý zisk za rok 2018 na 3,7 vs. dosud očekávaných 3,5 mld. . Současně uvedla, že plánuje vyplatit hrubou dividendu ve výši min. 5 /akcii (6,6% hrubý div. výnos). Titul zakončil týden na 76,65 (+0,9 % t/t).
 
Stock Spirits oznámil za první polovinu tohoto roku růst tržeb o 5 % r/r na 124 mil. EUR. Provozní zisk EBITDA dosáhl 23,4 mil. EUR (+6 % r/r) a čistý zisk 12,7 mil. EUR (+9 % r/r). Konkurenční prostředí v Polsku nadále tlačí ceny dolů, nicméně společnosti se daří získávat vyšší tržní podíl. Management dále navrhne mezitímní dividendu za první pololetí ve výši 2,5 centů na akcii (1% hrubý dividendový výnos). Akcie zakončila pátek na 61 (-5,1 % t/t).

Největší propad v rámci pražské burzy zaznamenaly akcie CME (-7,2 % na 80,0 ). Titul byl bez kurzotvorných informací. Nízká likvidita a slabší výsledky zveřejněné v předešlých týdnech tlačí na cenu a to i přes to, že výsledky byly slabší spíše kvůli zkreslenému očekávání, které nezapočítalo poslední komentáře managementu. Naopak nejvíce rostly akcie Kofola (+2,1 % na 297 ). Na titulu se neobjevila žádná kurzotvorná informace. Kofola zveřejní v pondělí výsledky za 2Q18 a někteří investoři se na to již mohou připravovat.

Výhled na příští týden
I pro příští týden se bude sledovat mezinárodní politika a především další kroky USA, Číny, Ruska nebo Turecka. Tento faktor bude nadále přinášet nervozitu a nejistotu do finančního světa. A zde musíme zmínit, že především do Evropy a Asie. Možné kroky USA proti Rusku ohrožují investiční aktivitu evropských firem (např. bank) v této zemi. I nadále jsme spíše opatrní pro evropská aktiva. V USA se domníváme, že by měla přetrvávat pozitivní nálada ze silných čísel firem.

Z domácího trhu budeme nadále sledovat výsledkovou sezónu. V pondělí zveřejní svá čísla Kofola. Zde se bude sledovat, jak se do čísel projeví polská aktiva. Domácí trh a adriatický region by měl vykázat solidní vývoj kvůli efektu počasí a vývoji na cenách cukru. Především kvůli Polsku může být vyznění výsledků smíšené.

Z makroekonomického výhledu se v USA zaměříme na středeční maloobchodní tržby (oček. 0,1 po 0,5 % m/m), průmyslovou produkci (oček. 0,4 po 0,6 % m/m) a páteční index spotřebitelského sentimentu univerzity v Michiganu (oček. beze m/m změny 97,9 bodů). V Číně budeme sledovat úterní průmyslovou produkci za červenec (oček. 6,3 po 6,0 % r/r). V Německu se zaměříme na úterní první odhad HDP za 2Q18 (oček. 0,4 po 0,3 % q/q) a indexy ZEW, kde se očekává slabší pohled na současnou situaci a mírné zlepšení výhledu.


J&T BANKA, privátní banka úspěšných:

Od roku 1998 se staráme o investice a finance těch nejbohatších, těch nejnáročnějších. Individuální přístup a maximální komfort je cítit ve všem, co děláme. Jsme privátní bankou, která klientům pomáhá majetek zhodnotit, ochránit a předat dalším generacím a v neposlední řadě si ho také užít. Učíme se od těch nejlepších a rosteme spolu s našimi klienty.

Vedle komplexních služeb family office a privátního bankovnictví poskytujeme specializované financování v oblasti real estate a podnikových akvizic. Do bankovního holdingu J&T patří kromě české J&T Banky její slovenská pobočka, ruská banka J&T Bank ZAO a banka J&T Bank and Trust se sídlem na Barbadosu.

Více informací na: www.jtbank.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výsledky firem - tržby, zisk


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688