Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.08.2018 11:12:07

Facebook může lehce skončit jako Microsoft

Na stránkách Wired mohou čtenáři najít jednu zajímavou hádanku: Který technologický miliardář po dvou letech předčasně ukončil studium na Harvardu a založil si svou vlastní společnost, která poté dobyla celý svět? Pokud jste odpověděli, že Mark Zuckerberg, pak je vaše odpověď správná. Mohli jste ale také odpovědět, že Bill Gates, a i v tomto případě byste trefili do černého. A Wired poukazuje na to, že zde podobnost mezi oběma muži nekončí.

Čím více je srovnáváte, tím podobnější si jsou, jako kdyby byli naklonováni ze stejné DNA. Oba se narodili do bohaté rodiny, měli starostlivé a benevolentní matky, které v nich vypěstovaly velkou sebedůvěru. Navštěvovali exkluzivní školy a počítače se pro ně staly posedlostí,“ píše Wired a dodává, že míra podobnosti mezi oběma muži možná může posloužit i při predikci dalšího vývoje Facebooku. Ten totiž nyní čelí velké kritice. Ozývají se hlasy volající po jeho regulaci a rozdělení a celkově dost připomíná Microsoft z doby před dvaceti lety.

Když se Zuckerberg narodil, Gatesovi bylo 28 let. Nejbohatším člověkem na Zemi se stal v roce, kdy zakladatel Facebooku slavil desáté narozeniny. V ten samý rok začalo regulační řízení vedené proti Microsoftu, jehož cílem mělo být rozdělení firmy, kterou mnozí považovali za škodlivý monopol. Řízení skončilo v roce 2004, kdy Zuckerberg přišel do Silicon Valley a začal budovat svůj vlastní sen. Je tedy zřejmé, že v letech, kdy se formovaly jeho názory na podnikání a technologie, byl hlavním příběhem boj Microsoftu s regulátory. Sám šéf Facebooku pak před několika dny prohlásil, že když vyrůstal, obdivoval Microsoft za to, jak byl zaměřen na svou misi. Gates pak pro něj byl inspirací i mentorem.

Dnes se Facebook potácí uprostřed nevídané bouře. Ta začala ve chvíli, kdy Donald Trump vyhrál prezidentské volby a mainstreamová média začala ukazovat prstem na „viníky“. Zuckerberg tehdy prohlásil, že názor, který tvrdí, že Trumpovi vyhrály volby „fake news“ z Facebooku, je dost šílená myšlenka. Téměř přesně před dvaceti lety přitom vedení Microsoftu všemožně přesvědčovalo federální soudy, že nemůže oddělit svůj operační systém od prohlížeče Explorer. Soudce na to reagoval s tím, že on sám tak jednoduše učinil tím, že Explorer ze svého počítače smazal.

Byla to chvíle, kdy se vše začalo otáčet proti Microsoftu a dva roky poté mu soud nařídil rozdělení. Tomu nakonec zabránili politici, ale Gates dostal tvrdou lekci a tržní pozice Microsoftu od té doby strádala. A Zuckerberg se podle Wired ve chvíli, kdy mávl rukou nad významem „fake news“, zachoval podobně, jako se dříve choval Gates. A i on nyní dostává tvrdou lekci.

Podle některých názorů ale u obou mužů najdeme i významné rozdíly a je faktem, že zatímco Gates bojoval hlavně s americkým soudním systémem, Facebook se stal problémem pro řadu demokracií na celé planetě. Investor Roger McNamee k tomu říká: „Ani v těch nejhorších dobách nezpůsoboval Microsoft zdaleka takové škody jako nyní Facebook. McNamee byl přitom jedním z prvních, kteří do Facebooku investovali. Působil také jako poradce Zuckerberga. Nyní ale Facebook tvrdě kritizuje a jeho šéf by podle něj měl napravit škody, kterých se dopustil.

Zdroj: Wired


Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688