Jak bojovat s cestovatelským průjmem

V období letních dovolených spoustu z nás trápí průjmy spojené s cestováním. Příčin může být hned několik – stres, nepravidelná či nevyvážená strava, případně konzumace znečištěné vody nebo zkaženého jídla. Přečtěte si rady, jak se letním průjmům vyhnout a užít si tak dovolenou naplno.

Nenechte si zkazit své dny odpočinku střevními problémy. Jedním ze známých problémů je infekční cestovatelský průjem, který může být vyvolán jak stresem z dovolené a jejího plánování, tak změnou prostředí či nepravidelnou nebo nekvalitní stravou v době přesunu na vysněnou dovolenou. Cestovatelský průjem se nejčastěji projevuje v prvním týdnu dovolené, někdy však přichází až po návratu. Často odezní sám během pěti dnů. 

Naštěstí můžeme jeho průběh urychlit, v případě důsledné prevence se mu i vyhnout. Pro zmírnění stresu sáhněte po přírodních doplňcích stravy. Řešení příčin namísto následků je vždy lepší volbou. Vhodnou přírodní pomocí mohou být doplňky stravy obsahující extrakt ze zeleného čaje s účinnou látkou L-teanin, které nejen odbourají stres, ale celkově vás zklidní. V případě střevních potíží a pro jejich prevenci nezapomeňte na probiotika. Probiotika nejenže působí pozitivně na trávicí ústrojí, ale na celou naši imunitu. Nejúčinnější je dlouhodobější užívání probiotik, které vám přinese zaručený výsledek a budete si moci být jistí, že vaše zažívání bude bez problémů fungovat nejen na dovolené.

„Na cestách si dejte pozor také na vodu, kterou konzumujete. I balená voda může být v případě špatného skladování zdravotně závadná. Stejně tak buďte pozorní, pokud jde o čerstvost potravin. Zejména u živočišných výrobků je namístě obezřetnost,“ radí Ing. Bohumil Hlavatý, výkonný ředitel České asociace pro speciální potraviny.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky