Seznam léků, které chybí v lékárnách, některé se nedají nahradit jinými léčivy

Které léky chyběly nejčastěji

Celkem 126 léků chybělo ve druhé polovině července v českých lékárnách. Česká republika se s výpadky či nedostatkem léků potýká dlouhodobě. Česká lékárnická komora (ČLnK) začala zveřejňovat, které léky chybí nejvíc.

Nejčastěji v lékárnách chyběl Tamoxifen, lék na karcinom prsu, Vasocardin 100 mg na vysoký tlak nebo lék Combair 200, kteří užívají pacienti s astmatem a CHOPN (chronická obstrukční plicní nemoc). Nadále chyběla také vakcína proti žloutence pro děti Havrix Junior, jejíž obnovení dodávek oznámil Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) již od 28. 6. 2018.

Podle SÚKLu se většina léků, které v lékárnách chybí, dá nahradit jinými léčivy. "Lékárníci jako zdravotničtí profesionálové mají z povahy svého vzdělání nejvíce znalostí o možných alternativách k předepsanému léku, proto by tuto profesionalitu měli aktivně využívat ve prospěch pacientů. Značná část uváděných léků je nahraditelná," uvedl SÚKL před několika dny.

Jenže podle lékárníků to tak úplně neplatí. "Celkem čtrnáct nedostupných léčivých přípravků hlášených lékárnami v období od 16. 7. do 31. 7. 2018 bylo přitom v lékárně jinými léky nenahraditelných," uvádí ČLnK v tiskové zprávě. Konrétně se jedná o Metalcaptase, Tamoxifen, Ercefuryl, Giona, Ebrantil, Combair, Alvesco, Xultophy, Clostilbegyt, Fotil, Depo-Medrol, Prolia, injekce Depo-Provera a přípravek Salofalk čípky.

Lékárníci navíc upozorňují, že nahrazení některých léků jinými není vždy snadné. A pacienti logicky ani často nesouhlasí s tím, aby jim lékař místo tablet předepsal třeba injekce.

"Někteří pacienti přímo vyžadují lék, který jim lékař předepsal, a jiný prostě užívat nechtějí. Navíc se některá zaměnitelná léčiva dají vyměnit jen čistě teoreticky. Nyní jsme například narazili na problémy s nahrazením léku Furorese 250 mg pro dialyzované pacienty, který pacient užívá dvakrát denně. Lék pomáhá odstraňovat otoky, zvyšuje vylučování moči a snižuje krevní tlak. Lék se stejnou účinnou látkou, který by ho mohl nahradit, má v jedné tabletě pouze 40 mg. Pokud bych tedy pacientovi nabídl za lék Furorese 250 mg náhradní lék, pacient by musel místo jedné a jedné tablety spolknout za den celkem 12,5 tablety," upozorňuje na obtížnou zaměnitelnost léků Aleš Krebs, viceprezident ČLnK.

Prezident komory Lubomír Chudoba ale dodal, že od začátku července se situace s nedostupnými léky zlepšila. S monitoringem reálného stavu výpadků léků v českých lékárnách pomáhá samotná veřejnost a dokonce i lékaři.

"Velmi nás potěšilo, že na naši poslední výzvu ohledně problémů se sháněním léků nereagují pouze pacienti, ale dokonce i odborná veřejnost - tedy lékaři, kteří nám například sami zasílají příklady léků z jejich praxe, které se dají obtížně nahradit či nejdou nahradit vůbec," dodal Chudoba.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy