Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  06.08.2018 09:18:57

Rozbřesk: USA a Čína dál verbálně obchodně válčí a juan slábne


Tento týden by měl být na první pohled relativně klidný - na vyspělých trzích máme za sebou zasedání Fedu, ECB, Bank of England, Bank of Japan i ČNB. Navíc nás nečekají v Evropě ani v USA významnější čísla a velká část obchodníků právě v průběhu srpna míří na dovolenou. I tak právě v takovýchto relativně “prázdných” týdnech dokáží trhy překvapit prudkými pohyby. Je totiž více času sledovat i jiné věci než hlavní tok zpráv z vyspělých trhů. A řada obav, která v posledních kvartálech sužovala trhy, měla přitom původ právě mimo vyspělé trhy v rozvíjejících se ekonomikách.

Tento týden může být proto více než jindy bedlivě sledováno číslo o čínských devizových rezervách. Právě čínský juan je jednou z nejvíce “otloukaných” rozvíjejících se měn posledních týdnů. Od poloviny června již ztratil skoro 7 % a nepříjemně tak začíná hrát podobnou “ligu” jako například turecká lira.V pátečním obchodování již proto čínská centrální banka zpřísnila podmínky pro forwardové sázky proti juanu. Pokud by v tomto týdnu devizové rezervy poklesly výrazněji, může opětovný tlak na juan centrální banku nakonec donutit k dalším krokům. Příliš živé jsou stále vzpomínky na přelom roku 2015 a 2016, kdy centrální banka musela kvůli masivnímu odlivu kapitálu rozprodat devizové rezervy v celkovém objemu okolo 1 bilionu dolarů.

Pokud by se napětí na čínském finančním trhu dostalo v tomto týdnu do centra pozornosti (po devizových rezervách je na programu ještě čínský zahraniční obchod ohrožený obchodní válkou s USA), nebude to dobrá zpráva pro žádné z rozvíjejících se měn. A dozvuky takových výprodejů můžeme pak cítit nakonec i ve střední Evropě a na české koruně. Ta je po posledním zasedání ČNB ostatně sama naladěna na lehce negativní vlnu.

TRHY

CZK a dluhopisy

Česká koruna se po zasedání ČNB pohybuje v pásmu 25,60-25,70 EUR/CZK. Vzhledem k tomu, že centrální banka v nové prognóze nepřislíbila nijak agresivní zvyšování sazeb, bude CZK dál náchylná na změnu nálady na rozvíjejících se trzích (viz úvodník). V tomto týdnu to tedy může v jinak klidném obchodování znamenat jistou citlivost na napětí na čínském trhu.

Zahraniční forex
Americký dolar zůstává i po zveřejnění relativně slabších statistik z amerického trhu práce silný. Data nebyla v součtu vůbec špatná a tak trh nemá důvod pochybovat, že Fed i v září zvýší úrokové sazby.

Do hry se však opět dostalo téma obchodních válek. Jednak tlak na čínský juan neustává (a to přesto, že čínská centrální banka zesílila restrikce cílené na spekulace na forwardovém trhu) a jednak Číňané v reakci na americké hrozby (ještě vyšších cel) zveřejnili další seznam amerického zboží, které bude dalšími cly zasaženo.

Patria.cz je investiční portál společnosti Patria Finance a.s. s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688