TNBiz (TN.cz)
03.08.2018 06:11:16, aktualizováno 04.08.2018 18:44:36

Úředníci k vám budou moci přijít vybrat vodu ze studny, plánuje stát

Kvůli dlouhotrvajícímu suchu začíná ve studních mizet voda. Ministerstvo zemědělství už připravuje novelu zákona, která by nařizovala všem majitelům soukromých studní v případě potřeby poskytnout obcím vodu. Za odmítnutí mají hrozit statisícové pokuty.

"Mně to přijde úplně na hlavu, když já si za svoje peníze vybudu vlastní studnu a teď oni mi nařídí, že když bude málo vody, že já je musím pustit do té studny a oni si budou moci brát vody, kolik budou chtít," kritizuje plánovanou novelu Michal Frydrych, který má také na zahradě studnu.

Pan Frydrych si vlastní studnu pořídil, aby mohl přes léto zalévat. Pokud by si ale od něj brala vodu ještě obec, má strach, že mu voda dojde. Nový systém si proto nedokáže představit.

Důvodem novely vodního zákona je extrémní sucho a teploty, které na jaře byly nejvyšší za posledních více než 50 let. A podobně tomu bylo i v červenci.

"Cílem novely je nastavení operativního řízení zvládání sucha s možností vyhlásit stav nedostatku vody, při kterém bude rozhodovat komise," popisuje důvody připravované změny Alena Binhacková, ředitelka Odboru vodohospodářské politiky Ministerstva zemědělství.

V případě, že taková situace nastane a obec bude nutně potřebovat vodu, bude moct komise pro sucho vstoupit na váš pozemek a vodu ze studny si vzít. Za neposkytnutí vody pak bude moct uložit až dvousettisícovou pokutu, firmám pak dokonce až půl milionu.

"Případné pokuty by pak uděloval příslušný vodoprávní úřad obce s rozšířenou působností," dodala Binhacková.

Nejde ale jen o studny, majitelé budou povinni poskytnout vodu také třeba z vodních nádrží nebo rybníků. Pokud zákon projde sněmovnou i Senátem, začne změna platit od začátku roku 2020.

Poslechněte si rozhovor ČRO na dané téma.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty