Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
02.08.2018 19:17:25

Rozpálený víkend, počasí nadále chystá až 35°C

 

Horko bude pokračovat. Po víkendu se možná malinko ochladí asi o 3°C, ale víkend bude ještě hodně teplý a bohužel po slabém ochlazení v pondělí a úterý může udeřit ještě silnější vlna veder. U ní už je naštěstí naděje, že se zdrží jen dva dny a přijde studená fronta. Prozatím je nutné počítat s vysokými teplotami a přizpůsobit jim denní režim. Ojediněle se budou vyskytovat bouřky z tepla nebo přeháňky. Ze soboty na neděli je ve hře noční vlna bouřek hlavně v Čechách. Morava by bohužel celkem klasicky měla ostrouhat. Extrémně horké počasí je ve většině Evropy. Vyloženě tragicky vypadá Portugalsko, kde je denně až 47°C ve stínu.

V pátek bude skoro jasno, polojasno, odpoledne a navečer ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teploty 30 až 35°C. V sobotu bude skoro jasno, polojasno, opět ojediněle přeháňky nebo bouřky. V noci na neděli možnost více bouřek v Čechách. Teploty 30 až 35°C. V neděli opět to samé. Skoro jasno, polojasno, jen ojediněle přeháňky nebo bouřky. Teplota 30 až 34°C. V pondělí a úterý by se mohlo malinko ochladit. Jenže stále prakticky žádné srážky. Teploty klesnou jen symbolicky na 28 až 32°C. Přes středu a čtvrtek hrozí ještě silnější vlna veder, než jsme zaznamenali doposud. Mohlo by být 32 až 37°C.

Horko k létu patří. Avšak v takovém trvání a beze srážek je to problém. Krajina byla suchá už před nástupem tohoto počasí. Následky budou velké. Naděje na změnu je na modelech příští pátek, kdy by se mohla prosadit výraznější studená fronta. Jenže sami víme, jak aktuálně dopadají pokusy o studené fronty ve střední Evropě. Prostě se vypaří horkem. Podle projektu Intersucho.cz je nejhorší situace se suchem v Ústeckém a Pardubickém kraji. Vyprahlá krajina je i pod Krkonošemi a Krušnými horami.

 

 

Zdroj: ČT24.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty