Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Makroekonomika  |  02.08.2018 16:44:02

Slovensko: Inflace zrychluje, růst mezd se v ní ale projevuje jen částečně

Slovenská ekonomika i v druhém čtvrtletí pokračuje v solidním růstu. Spotřebitelská inflace se drží mírně pod 3 % a to i přesto, že se rychlý růst mezd zatím v korigované inflace plně neprojevuje. Nálada však zůstává stále dobrá, spotřebitelé se do budoucnosti stále dívají s optimismem, což je znát ve statistice maloobchodních tržeb. Svou roli hraje fakt, že míra nezaměstnanosti zůstává na svém historickém minimu.

Slovenská ekonomika pokračuje v růstu. Průmyslová výroba v květnu přidala meziročně o 2,5 %, především v důsledku vyšší produkce dopravních prostředků. Růst produkce investičních prostředků o 4 % y/y podporuje naše očekávání, že investice v Q2 porostou dvouciferným tempem. Průmyslová produkce podle našich odhadů poroste letos o 1,5 % a to především kvůli zpomalení v prvním čtvrtletí. V druhém čtvrtletí se dynamika průmyslu udrží okolo 3 % y/y. Přesto, že se důvěra v průmyslu drží stále na solidních úrovních, nejedná se o žádný závratný růst.

Průmyslu k dalšímu růstu chybí především kapacity. Slovenský trh práce už nemá kde brát novou pracovní sílu. Současná nezaměstnanost je výrazně pod svou přirozenou mírou. Míra nezaměstnanosti se během prvního půlroku pohybovala v průměru okolo 5,6 %, přičemž podle našich propočtů je její přirozená míra přes 7 %. V červnu se udržela na svém dosavadním historickém minimu z května. Zaměstnavatelům tak nezbývá, než si přetahovat zaměstnance pomocí vyšších mezd. Ty ve zpracovatelském průmyslu v reálném vyjádření přidaly během prvních pěti měsíců téměř 4,5 % y/y.

Vyšší mzdy i nadále podporují růst prodeje. Maloobchodní tržby v květnu přidaly meziměsíčně o 0,3 %, meziročně si v prvních pěti měsících udržely solidní růst přes 4 % v průměru. Daří se především obchodníkům ve specializovaných prodejnách a na internetu. Prodej zboží pro kulturu, sport a rekreaci od začátku roku roste dvouciferným tempem, tradičně se daří i obchodníkům s vybavením do domácností. Na druhou stranu pozorujeme od začátku roku nižší poptávku po zboží v nespecializovaných obchodech i po komunikačním zařízení.

Každopádně spotřebitelská důvěra si meziročně polepšila a zůstává tak výrazně nad svým dlouhodobým průměrem. Důvodem jsou především optimistický výhled plynoucí z příznivého vývoje na trhu práce a stabilních očekávání ohledně ekonomické budoucnosti. Spotřeba domácností tak i letos zůstane tahounem ekonomického růstu, a to i přesto, že očekáváme pomalejší celkovou dynamiku maloobchodních tržeb. Důvodem je však vysoká statistická základna z minulého roku.

Spotřebitelská inflace se v červnu opět dostala na 2,9 % y/y. V souladu s naší prognózou tak v průměru za druhé čtvrtletí zrychlila na 2,9 % a výrazně se tak drží nad cílem ECB. Korigovaná inflace ale v posledních dvou měsících zpomalila a nachází se mírně pod 1,9 %. Zdá se, že rychlý růst mezd se do inflační dynamiky promítá zatím spíše pomalu. Avšak vzhledem k současnému vývoji na trhu práce očekáváme, že se jádrová inflace nad 2 % udrží po celý rok.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Výpočet čisté mzdy v roce 2024



Více zpráv k tématu Mzdy








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688